Kiállítás

2024.09.06. 12:00

A Zselic kincseit álmodta vászonra Ferencné Fogarasi Éva

Ferencné Fogarasi Éva natúrmontázs készítő 30 éves munkássága összegzéseként 36 képét állította ki az Együd Árpád Művelődési Központban, ahol csütörtökön nyílt meg az életmű kiállítása. A művész a Zselic kincseként tekint gyűjteményére.

Kovács Gábor László

Ferencné Fogarasi Éva

Fotó: Lang Róbert

Levelek, virágok különböző fejlődési szakaszokban, tojáshéj, folyami homok, ásványi őrlemény – minden művéhez kizárólag természetes anyagokat használ fel az alkotó. A lágyszárú növények, bokrok és fák virágait, leveleit vagy termését kirándulásokon gyűjtötte össze, de sokat kap másoktól is. A Zselic kincseinek hívja a gyűjteményét. A természet szépségeiből oktatási anyagot állított össze, amelyet fel is ajánl a városnak, akár iskolákba, akár a Polgárok Háza részére.   

Zselic kincseinek hívja a gyűjteményét Ferencné Fogarasi Éva
Zselic kincseinek hívja a gyűjteményét Ferencné Fogarasi Éva
Fotó: Lang Róbert

– Az oktatás nagy kihívás volt számomra, mert alapvetően műszaki vénám van, 25 éven át épületgépész szerkesztőként dolgoztam a Somogytervnél, majd vállalkozó lettem – idézte fel életútját az alkotó, Ferencné Fogarasi Éva. – Akkreditált tanfolyamok keretében 1998-tól tíz éven át pedagógusoknak oktattam a művészetem titkait, nemcsak Somogyban, de Zalában is. A Pedagógiai Intézet jóvoltából kérték fel erre a munkára. 

Ferencné Fogarasi Évának volt már kiállítása a vármegyeházán, de Belgiumban is. Összesen 15 éven át táborokat szervezett, és nyugdíjasként is tart szakköröket a kaposvári otthonában. A Környezetbarátságtól a natúr artig című tárlatot Szalay Lilla, az Együd közművelődési igazgatója nyitotta meg. Köszöntőt mondott Lieber Erzsébet, Munkácsy-díjas festőművész, egyetemi docens.

Tanulmányozza a Zselic kincseit 

– Éva rendkívül nagy alázattal és szeretettel viszonyul a természet minden jelenségéhez az ásványoktól a növényeken át az állatokig és az emberekig – méltatta a művészt Lieber Erzsébet. – Több ezer növényt gyűjtött össze, amiket átszellemít és képpé lelkesít. Nemcsak felhalmozza, hanem tanulmányozza, és igyekszik megismerni természeti tárgyakat úgy is, mint képalkotó anyagot és formát. Hasonlítható a japán ikebana növényművészethez, de Éva keretbe zárja és a természeti mondandóm túl elvont tartalmakkal is felruházza a képeit. Mondanivalója van a magyar történelemtől és irodalomról, népművészetről iparművészetről, megörökíti Petőfi vagy Rippl-Rónai alakját is.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában