Röplabda

2024.06.05. 12:32

Egy csapat visszalépése miatt nem jutott döntőbe a válogatott

A Magyar Röplabdaszövetség (MRSZ) kérvényezte az európai szövetségnél (CEV) a döntős szereplés kritériumrendszerének felülvizsgálatát a női Európa-liga ezüst divíziójában, a CEV ugyanakkor elutasította a magyarok kérését.

Budapest 20240602 röplabda Európa-liga ezüst divízió Magyarország Finnország Fotó: Koncz Márton - Nemzeti Sport SZEDMÁK Réka

Fotó: Koncz Márton

A sorozatot 5/1-es győzelmi mutatóval zárt magyarok a finnek elleni mérkőzésen 1–2-es szettállásnál, 24–20-as vezetésnél egy megnyert labdamenetre voltak attól, hogy mindenképpen döntőbe jussanak, ám a rivális innen fordított, így jelen állás szerint – amennyiben a százszázalékos mérleggel álló északiak pénteken odahaza a papírformának megfelelően legyőzik a nyeretlen feröerieket – ők, valamint Portugália játssza az oda-visszavágós döntőt.

– Nem tartottuk a fair play szellemével összeegyeztethetőnek, hogy a veretlen finnek mellett a pályán mindössze három győzelmet elérő portugálok játszhassák a finálét, miközben mi öt mérkőzést megnyertünk – mondta az MTI-nek Sarlós Márton csapatvezető, egyben az MRSZ elnökségi tagja, éppen ezért kérték, a szervezet vizsgálja meg a jelenlegi lebonyolítást, ami a bosnyákok visszalépése miatt elég kaotikus.

A bonyodalmat az okozza, hogy a balkáni együttes a menetrend összeállítása után, de még a sorozat kezdete előtt visszalépett, s azok a csapatok, amelyekkel játszottak volna – így például a portugálok –, 3–0-s szett és 75–0-s pontaránnyal megkapták a győzelmet. Ráadásul emiatt a Boszniába tervezett háromcsapatos torna is elmaradt, így az ott esedékes portugál-montenegrói összecsapás is.

Ezáltal – az MRSZ honlapjának tájékoztatása szerint – azokat a csapatokat, amelyek mind a hat meccsüket lejátszották, a leggyengébb riválissal szembeni eredményüktől megfosztják, így öt „lejátszott” találkozó alapján alakul ki a végeredmény. Ez a jelenleg második magyarokat hátrányosan érinti, ugyanis így 13–4-es szettarányuk lesz, míg a portugáloknak – akiknek úgy van öt meccse, hogy a bosnyákok elleni találkozót "ingyen" megkapták13–3, azaz ők lesznek a másodikok.

– Mivel azt gondoltuk, a sport szellemiségével összeegyeztethetetlen, hogy egy másik csapat visszalépése miatt valaki lépéshátrányba kerüljön, és a pályán elért eredmények helyett a zöld asztalnál hozott döntések számítsanak, hétfőn hivatalos levélben kértük a CEV-et, vizsgálja felül a lebonyolítást, a kérésünket azonban elutasították – közölte Sarlós Márton.

Mindez azt jelenti, hogy vélhetően portugál-finn döntőt rendeznek az Európa-liga ezüst divíziójában, a magyarok pedig harmadik helyen zárnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában