Év tesitanára

2024.06.04. 14:12

Magyar Márton szerint kedvet kell csinálni a sportoláshoz

A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére első alkalommal került sor az ország kedvenc tesitanárainak kiválasztására. A "K&H mozdulj! az év tesitanára" Somogy vármegyei szavazásán Magyar Márton kapta a legtöbb szavazatot a 200 főnél kisebb oktatási intézmények kategóriában.

Trancsik Zsanett Kármen

Magyar Márton már 2015 óta tanít testnevelést a somogyvári Szent László Király Általános Iskolában

Fotó: TIBOR KOVACS

Magyar Márton gyermekkorában még nem gondolt arra, hogy egyszer majd testnevelőtanár lesz belőle, de mindig is imádta ezeket az órákat. Aztán volt egy olyan tesitanára, aki akkora példakép lett, hogy kilencedik osztályos korában eldöntötte, ő is testnevelőtanár lesz

Nagykanizsáról származom, oda is jártam gimnáziumba. Miután elballagtam, elmentem a Pécsi Tudományegyetemre, ott végeztem testnevelő-edző bsc szakon – emlékezett vissza Magyar Márton. – Ezt követően kezdtem el dolgozni a Balaton északi partján, Balatoncsicsón 2012 szeptemberében. Testnevelő tanár, játék- és szabadidő szervező tanár képesítést Szombathelyen szereztem, s ott fejeztem be a tanulmányaimat. Majd Somogyvárra kerültem a feleségem által, aki idevalósi, így 2015 márciusa óta tanítok testnevelő tanárként a Szent László Király Általános Iskolában.

A 36 esztendős pedagógus alsó tagozatos korában úszó osztályba járt, így heti két órája a testnevelés órákon felül úszás volt, melyet annyira megszeretett, hogy versenyszerűen űzte a sportágat egészen kilencedik osztályig.

– Mindennap jártam edzésre, reggel és délután is, hétvégén pedig mindig verseny volt, így sok mindenből kimaradtam, de szerintem ez lefektetett egy jó kis alapot, viszont utána csúnyán mondva kicsit unalmassá, monotonná vált az úszás – fogalmazott a testnevelő tanár. – Így kipróbáltam a vízilabdát, mint csapatjátékot, ezt fél évig űztem, utána már csak hobbi szinten maradt a röplabda, a labdarúgás, a lábtenisz. Nem vagyok leigazolt játékos, de például minden héten öregfiúk baráti focit szervezek Somogyváron, három csapat össze szokott jönni és sportolunk kicsit.

Magyar Márton az első osztályosokat és az egész felső tagozatot tanítja Somogyváron. Emellett az ötödik osztályosok osztályfőnöke, az idei a harmadik osztálya, kettőt már végig vitt ötödiktől a nyolcadikig. Hozzátette: nagyon jó érzés tartozni valahova, illetve nagy löketet ad, ha az embernek van egy saját osztálya a tanításban is.

– Legjobban azt szeretem ebben a hivatásban, hogy együtt dolgozhatok a gyerekekkel, átadhatom nekik a tudást és megszerettetem velük a mozgást. Az első osztályosoknál fontos, hogy minél több játékot vigyek bele az órába, hiszen náluk csak játékosan lehet megtanítani a gyakorlatokat – mondta. – Somogyváron elég sok a hátrányos helyzetű diák, akik, ha a tanulásban akadályozottak is, a sportban érhetnek el sikereket, erre próbálom motiválni őket.

– A legnagyobb kihívás pedig az, hogy mindenkinél el tudjam érni azt, hogy mindennap mozogjon, ne csak a tesiórán. Például ösztönzöm őket, hogy biciklivel járjanak be az iskolába, ne elektromos rollerrel, ne autóval hozassák be magukat, az otthon eltöltött idő nagy részét pedig ne telefon nyomkodással töltsék – hangsúlyozta. – Kedvet kell csinálni a sportoláshoz, pont ezért próbálok mindig valami újat vinni az órákba is, exatlon pályától kezdve mindenféle ötletes dolgot ki szoktam találni nekik, melyekből osztályon belüli bajnokságokat is rendezünk. Nagy sikere van még a métának, ami hasonló, mint a baseball, ebben is osztályok közötti versenyeket szervezünk. A parasztolimpia is népszerű, melyben sodrófa- és gumicsizma hajítástól kezdve a talicskás váltóversenyig mindenféle vicces erőpróbában kipróbálhatják magukat a gyerekek. Nagy szerencsém van, mert az iskolánkban minden adott ahhoz, hogy igazán öröm legyen oktatni; nagy sportcsarnok, műanyag kézilabda pálya, nyolc ping-pong asztal, labdajátékokhoz szükséges minden eszköz és konditerem is van.

Magyar Mártont teljesen meglepte, hogy jelölték az év tesitanára címre.

– Telefonon értesítettek, hogy jelöltek, teljesen meglepett ez az egész történet, de az elején amennyire furcsálltam, most már nagyon örülök neki – emelte ki Magyar Márton. – A közösségi médiában a hozzászólásoknál láttam, hogy az óvónőm, az alsós tanítónőm, a felsős tesitanárom, osztályfőnököm is írt nekem, ami nagyon jó érzés volt, örülök, hogy emlékeznek rám és még ők is támogatnak.

A „K&H mozdulj! az év tesitanára” verseny nem ért véget a vármegyei voksolásokkal, ugyanis a győztesek részvételével már zajlik az országos szavazás. A somogyi kategória-győztesekre, így Horváth Dánielre, Czebei Ádámra és Magyar Mártonra (ITT) június 10-ig lehet leadni a voksokat (naponta).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában