Helyi sport

2 órája

Adorján József emléke előtt tisztelegtek

Idén 43. alkalommal rendezték meg szombaton az Adorján József Emlékversenyt Kaposváron. A legendás kaposvári sportemberről elnevezett megmérettetésen 16 egyesület, összesen 240 úszója ugrott medencébe Csik Ferenc Versesnyuszodában.

Fotó: Muzsay Péter

Az Adorján úszó emlékversennyel Adorján József edzőre, sportemberre emlékeznek meg minden év októberének második felében Kaposváron. Az idei évben kimagasló, 240 nevezés érkezett 16 egyesülettől. A szervezők célja a megemlékezés mellett az, hogy a legfiatalabbaktól az felnőtt korosztályig, minden sportolónak versenyzési lehetőséget biztosítsanak. Az idén is minden úszásnemben indítottak kategóriát 50-től 200 méterig.

Adorján
Az Adorján József Emlékversenyen két aranyérmet szerzett Kakuk Koppány a KASI színeiben
Fotó: Muzslay Péter

Adorján József emléktáblájának koszorúzásával kezdődött a szombati emlékverseny programja a Virágfürdő aulájában, ahol elhangzott, hogy a legendás sportoló egész életében formálta a kaposvári sportéletet. Nem csak úszásban, hanem atlétikában, és többek között vízilabdában is letette a névjegyét. Élete utolsó éveiben a Somogy Megyei Úszószövetség elnöke is volt. A koszorúzást követően a versenymegnyitón Kárpáti Tímea alpolgármester köszöntötte a résztvevőket.

– Ez a verseny több, mint egy megmérettetés, tisztelgés városunk egyik legnagyobb sportlegendája, Adorján József előtt – emelte ki beszédében az alpolgármester. – Adorján József nem csak kiemelkedő sportolóként vívta ki megbecsülésünket, hanem öröksége felhívja a figyelmet a sport közösségformáló erejére, ami felbecsülhetetlen értéket ad városunknak. A ilyen nagy múltú versenyek nem csak hozzájárulnak Kaposvár sporthagyományainak megőrzéséhez, hanem el is ismeri azok résztvevőit – emelte ki Kárpáti Tímea megnyitó beszédében, majd hozzátette. – Ez a verseny inspirációt is ad minden korosztálynak, ahhoz, hogy a sport ne csak hobbi, hanem az egészséges és boldog élet alapja legyen.

A 43. Adorján József Emlékversenyen a somogyi egyesületek is képviseltették magukat. Az Kaposvári Adorján SE, a Kaposvári Úszó SE, a KASI, a NivoMed Egyesület úszói is medencébe ugrottak, ám az ország számos pontjáról is érkeztek versenyzők a Csik Ferenc Versenyuszodába.

A szervező Adorján SE sajtóreferense, Kovács Zsófia elmondta: a legfiatalabb indulók a 2017-es születésűek voltak, a legidősebbek pedig a közel 30 éves korosztályból kerültek ki.

– Minden számban az első három helyezett éremdíjazásban részesül, ám az idei évben változtattuk a különdíjas kategóriát – mondta el Kovács Zsófia. – Az elmúlt években, szintén Kaposvár kiemelkedő sportemberének tiszteletére, Kecskés K. Endre emlékére a legjobb mellúszókat külön kupában részesítettük. Idén azonban a legeredményesebb, legtöbb aranyérmet szerzett női és férfi úszókat díjaztuk, arra sarkallva a sportolókat, hogy minél több távon álljanak rajthoz – emelte ki a verseny kapcsán a szervező, Adorján SE sajtóreferense.

Adorján
Az Adorján Emlékverseny tisztelgés a legendás sportember előtt 
Fotó: Muzslay Péter

Az indulók között ott volt Stadler Csenge is, aki uszonyosúszásban a közelmúltban világkupán a dobogó közelében végzett. Úszótudását 100 méter gyorson és 100 méter háton mutatta meg az emlékversenyen.

– A fő sportágam az uszonyosúszás, de nem volt kérdés, hogy ezen a versenyen is induljak a fejlődés érdekében – árulta el a sportoló. Arról is kérdeztük, mennyivel nehezebb uszonyosúszoként úszóversenyen indulni. – Uszonyosúszásban sokkal gyorsabbak vagyunk, más a ritmus. Ott a lábmunka az erőteljesebb, úszásnál inkább karral kell jobban dolgozni. Régen úsztam már úszóversenyen, úgyhogy ez most egy „kirándulás nekem”, bár korábban párhuzamosan úsztam is, de mikor kiderült, hogy a kettő együtt kicsit sok, az uszonyosúszás mellett döntöttem – mondta Stadler Csenge, akit a jövőbeni terveiről is kérdeztük. – Mindenképpen szeretnék kijutni a nyári Európa bajnokságra. A felkészülés részeként a legfontosabb most, hogy szintidőket, egyéni csúcsokat ússzak és folyamatosan jobb időeredményeket érjek el.

Az Adorján József Emlékverseny legeredményesebb somogyi egyesülete a KASI lett

A szombati verseny a Mohácsi Torna Egylet nyerte összesen 52 megszerzett éremmel. Összesítésben a somogyi egyesületek közül a KASI zárt a legeredményesebben, 21 arany, 12 ezüst és 10 bronzérmet szereztek így a másodikak lettek az Adorján József Emlékversenyen. Mögöttük a marcali NivoMed 4., az Adorján SE a 7., a Kaposvári Úszó SE pedig a 10. helyen zárt az éremtáblán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában