Járvány

2020.02.25. 18:10

Óriási károkat okozhat az olasz gazdaságnak a koronavírus

Félő, hogy a Kínából érkező fertőzés a gazdaságban is komoly károkat okoz Olaszországban, ahol már több száz a fertőzöttek száma, heten pedig belehaltak a koronavírus okozta betegségbe. Az ipari termelés és a turizmusból származó bevételek 60 százalékát produkáló északolasz tartományokban számos üzlet bezárt, szünetelnek a szolgáltatások, ami recesszióhoz vezethet az Európai Unió (EU) harmadik legnagyobb gazdaságában. Az interneten sokszoros áron árulják a fertőtlenítőszereket.

Milánó, 2020. február 23. Üres pultok egy milánói élelmiszer-áruházban 2020. február 23-án. A koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt Giuseppe Conte miniszterelnök rendkívüli intézkedéseket jelentett be Észak-Olaszország Lombardia és Veneto régiójában. A karantén, amely szigorú mozgáskorlátozást jelent, az északnyugati Lombardiában, a Milánótól nem messzi Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto régió Vo' Euganeo területét, amely Padova körzetében van. Az intézkedés Venetóban 3500 személyt érint, Lombardiában közel 47 ezer lakost. A tüdõgyulladást okozó, Covid-19-nek elnevezett újfajta koronavírus fertõzöttjeinek száma 115 fölé emelkedett Olaszországban. MTI/EPA-ANSA/Giulia Costetti

Forrás: MTI / EPA-ANSA

Fotó: Giulia Costetti

Bizonytalan időre több bankfiókját bezárta a koronavírus által érintett észak-olaszországi tartományokban az Intesa San Paolo. Az olasz telekommunikációs szolgáltató, a TIM utasította szerelőit, hogy csak a legszükségesebb esetekben végezzenek helyszíni kiszállásokat. Bezárta milánói bemutatóházát a Giorgio Armani és a Gucci, és arra kérték alkalmazottaikat, hogy ne menjenek be a munkahelyükre, otthonról dolgozzanak.

Néhány példa a V4NA nemzetközi hírügynökség összeállításából azok közül az óvintézkedések közül, amelyeket az Olaszország északi régióiban – Lombardia, Emilia Romagna, Piemont, Veneto, Trentino, Friuli-Venezia Giulia – működő vállalkozások vezettek be a múlt hét óta, a koronavírus elleni védekezés jegyében. A hatóságok csaknem 300 fertőzöttet tartanak nyilván, és eddig hét halálos áldozata van a Covin-19 vírusnak.

Védőmaszkos nő érkezik a kihalt milánói Cadorna vasútállomásra 2020. február 24-én
Fotó: Matteo Corner / MTI / EPA / ANSA

A vírus terjedése tovább gyengítheti az olasz gazdaságot, amely tavaly mindössze 0,2 százalékkal növekedett, és amelyre 2020 első negyedévében 0,5-1 százalékos visszaesés várhat. Szakértők szerint ez idén recesszióba taszíthatja az EU harmadik legnagyobb, de a leggyengébbek között teljesítő gazdaságát.

Különösen érzékenyen érinti a vírus terjedése, illetve az ázsiai (elsősorban a kínai) turisták távolmaradása a vállalkozásokat: az Armani divatház kimutatása szerint az élő vásárlások 33 százaléka ugyanis a kínai turistákhoz köthető, számolt be online felületén a német Der Spiegel. Hasonló a helyzet a luxusautók piacán: a három legismertebb olasz gyártó – a Ferrari, a Maserati és a Lamborghini – központja ugyanis Emilia Romagna régióban található. Az olasz luxusautók legnagyobb külföldi piaca az Egyesült Államok és Németország mellett Kína és Japán, utóbbi két országban talál gazdára a három gyár termékeinek a 27 százaléka.

Haszonélvezői is vannak a vészhelyzetnek: a globális online kereskedelmi platformok, mint az Amazon vagy az eBay, forgalma megugrott a múlt hét óta Olaszországban. Miután a bevásárlóközpontok és a gyógyszertárak élelmiszer- és gyógyszerkészleteit hamar elkapkodták a vírus miatt otthon maradó olaszok, az emberek online shopokból rendelik meg, amire szükségük van. Főként gyógyszereket és egészségügyi cikkeket. Az egyik népszerű kézfertőtlenítő szer, amely 250 milliliteres kiszerelésben 7,50 euróba kerül a drogériákban, 50 euróért kelt el az eBay-en. Ugyanennek a márkának az egyliteres adagjáért valaki 799 eurós rekordösszeget fizetett az interneten, számolt be kedden a Politico hírportál.

„Ez már nem a szabadpiac, hanem szégyenletes spekuláció, aminek azonnal véget kell vetni”

– jelentette ki Marianna Madia, az olasz Demokrata Párt képviselője hétfőn a koronavírus megállításáról szóló parlamenti vitában.

Matteo Salvini volt olasz miniszterelnök-helyettes közben Giuseppe Conte jelenlegi kormányfőt kritizálta, amiért a balközép kormány „túl lassan reagált” a vírus terjedésére, és mert nem egyeztetett az ellenzéki pártokkal a szükséges lépésekről. „Egy ilyen súlyos egészségügyi, gazdasági és szociális vészhelyzetben, amit az olaszoknak át kell élniük, miről tárgyalt ma (hétfőn) a kabinet? A telefonok beszerzéséről! Ez a Demokrata Párt és az Öt Csillag szavazóinak a semmibe vétele” – írta Salvini a Twitteren. „Már a vírus érkezése előtt is nulla volt a növekedés Olaszországban, s ezek után nem nehéz megjósolni, hogy 2020 nagyon nehéz év lesz a gazdaság számára” – tette hozzá egy másik posztban.

Borítókép: Üres pultok egy milánói áruházban 2020. február 23-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!