Állatok világnapja

2 órája

Embert szelídítenek az állatok

Pénteken ünnepeltük az állatok világnapját, a somogyi tűzoltók ebből az alkalomból már negyedik éve emelnek szót a felelős állattartás mellett. Bajba jutott állatok mentéséhez vármegyénkben 2023-ban 46 esetben kértek segítséget, 2024-ben már több mint 30 alkalommal. A somogyi óvodákban és iskolákban is megemlékeztek az ünnepről.

Harsányi Miklós

– Az esetek többségében házi kedvencek, kutyák, macskák kerültek bajba, mert sokan fittyet hánynak a használaton kívüli kutak lefedésére – derült ki a somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság pénteki, az állatok világnapja alkalmából kiadott tájékoztatójából. Két disznó pincéből felhozatala is szerepel az idei statisztikájukban, akárcsak egy villanyoszlop és fa közé szorult tehén kiemelése. 

állatok világnapja kutyabemutato00920241003 MiskolcAz Állatok világnapja alkalmából a Kistokaji Kutyasuli bemutatója a miskolci Népkertben.Fotó: Vajda János VJÉszak-Magyarország
Ma ünnepeljük az állatok világnapját Fotó: Vajda János

Az év kedvencének Pamacs bizonyult, a szálkás szőrű tacskó a betonjárda alá ásta be magát. Szorult helyzetéből a kaposvári tűzoltók szabadították ki. Többször kaptak riasztást vadon élő állatok, főként kerítés rácsai közé szorult őzek és szarvasok mentéséhez, de vízbe merültek bajba jutott kiskacsák kedvééért, illetve kútba esett cica miatt is.

A nagybajomi Mesevár Óvoda és Bölcsődében is megünnepelték az állatok világnapját. A gyermekek egy terápiás kutyával már megismerkedhettek, pénteken a helyi szarvasmarhatelepre mentek volna, de az eső miatt elmaradt a látogatás, amit a jövő héten pótolnak. 
Törő Krisztina intézményvezető elmondta: a szülők segítségével jövő héten a nagybajomi Bundazug Alapítványnak állateledelt gyűjtenek. 
A Balatonlelle-Karádi Általános Iskolában csütörtökön ünnepelték meg az állatok világnapját, a gyerekek elhozhatták saját háziállataikat. Összesen negyvenkét macska és kutya mellett hörcsögöt, papagájt és pónit is bemutattak az aulában. Nagy sikert aratott a program, amelyet Szentesné Szekér Piroska, Martonné Gaál Gyöngyi valamint Gelencsér Gábor tanárok szerveztek. A diákok szavazhattak az iskola állatára. A voksolás pénteken zárult, s egy tacskópár kapta a legtöbb szavazatot.
– Ez a világnap fontos, minden évben megünnepeljük, a gyerekek nagyon várták – hangsúlyozta Miseta Zoltán, az iskola igazgatója. – Lényeges, hogy a fiatalok figyelmét időben felhívják a felelős állattartás fontosságára. 
 

Jót tesz a gyerekeknek a háziállat

– Sok gyermek szeretne állatot, s döntő, hogy mindenkiben tudatosodjon a folyamatosan gondoskodás, törődés fontossága – mondta Szalai Zoltán kaposvári pszichológus, akinek két kutyája és macskája is van. Hozzátette: az emberek nagy része a városban él és egyre jobban elszakad  a természettől. Ennek súlyos következményei vannak lelkileg és testileg egyaránt, s egyre rosszabb állapotba kerülnek. – Az állatok a természetet képviselik, és minden olyan lépés, ami közelebb visz a természethez, az jó az embernek – tette hozzá a pszichológus. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában