Vélem-én

2009.08.12. 07:46

Négerkérdés, cigánykérdés

A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerint soha nem tapasztalt méretű az összefogás a romák védelmében. A brutális kislétai gyilkosság talán még azok szemét is felnyitotta, akik helyből cigányoztak.

Árpási Zoltán

Babócsán, Istvándiban, Vízváron, Nikla és Táska környékén és másutt, ahol nagy számban élnek romák, erős az elhatározás, hogy megvédik őket. A ,,magyarok” között is sokan gondolják úgy, hogy most romának kell lenni, mert a helyzet ezt kívánja.

Mi más motiválhatja azokat, akik az elmúlt hetekben tömegével beléptek a polgárőrségbe, hogy a rendőrök oldalán járőrözzenek, éjjel-nappal ügyeljenek a veszélyeztetett települések biztonságára? Különösen örvendetes, hogy a szolgálatra jelentkezők között mind több a roma, például Babócsán és Istvándiban a polgárőrök többségét már ők teszik ki. Jó, ha a hír hallatán tekintetünket Amerikára vetjük.



Annak idején, amikor az Újvilágban még volt négerkérdés, a megoldást a színes bőrűek társadalomba való tudatos beépítésében látták. Legyen minél több – ma úgy mondják – afroamerikai az egyetemeken, a hivatalokban, a hadseregben, a rendőrség kötelékében, vagyis az élet minden területén. Ha a négerek a háborúban jók ágyútölteléknek, békében a piszkos munka elvégzésére, akkor legyenek jók arra is, hogy a képzettek akár irányító posztokat is betölthessenek.

Lássanak csodát: Martin Luther King meggyilkolása után nem egészen négy évtizeddel Amerikában megszűnt a négerkérdés. A romák védelmében most tapasztalt összefogás lehet az első, döntő lépés a cigánykérdés megoldásának útján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!