kiváló évjárat

2018.03.09. 15:02

Különleges balatoni nedűt is díjaztak az országos bormustrán

Rekordszámú, 539 nevezés érkezett a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre, amelynek a díjátadóját Siófokon rendezték. A Syngenta történetének legnagyobb és legeredményesebb versenyén szinte valamennyi hazai borvidék képviseltette magát.

Kolumbán Tünde

Kiváló volt a tavalyi évjárat, ennek is köszönhető a rekord számú nevezés. A borok szempontjából nagyon jó 2017-es esztendő valószínűleg a következő évek versenyeire is kihat majd, hiszen a tavaly hordókba került vörösborok a későbbiekben is szép eredményeket hoznak – hangzott el a díjátadón, ahol azt is kiemelték, hogy a gasztronómia és a turizmus folyamatos fejlődésével felértékelődött az igény az egyre magasabb minőséget képviselő borok iránt.

A versenyre nevezett borok között öt nagyaranyat osztottak ki, a remek 2017-es évjárat 316 borából pedig 73 kapott arany minősítést. A balatoni borok is szépen szerepeltek, hiszen a legmagasabb pontszámot elért, Synvino-díjjal kitüntetett top 4-ben is megtalálható balatoni bor. Az aranyminősítést szerezett nedűk között 12 származik valamelyik tóparti borvidékről, ezek közül 4 bort adott a balatonboglári.

A legnagyobb elismeréssel jutalmazott top 4-be került a badacsonyi Varga Pincészet 2016-os évjáratú, kései szüretelésű szürkebarátja, ami a legjobb fehérbor díját kapta. A bor különlegességét egy Franciaországból származó szőlészeti eljárásnak köszönheti, amit a badacsonyi szőlészeti és borászati kutatóintézeten próbáltak adaptálni a magyar viszonyokhoz. – A módszer lényege az, hogy a szőlő teljes érettségében elvágjuk a szálvesszőket – mondta Varga Máté, a Varga Pincészet szőlészeti ágazatvezetője. – A fürtök és a gyökérzet közötti kapcsolatot megszakítva nem engedjük a nedvességet a fürtökbe áramolni, ezáltal a szőlőfürt természetes töppedésnek, mazsolásodásnak indul, ami így lényegesen magasabb és koncentráltabb cukorfokot és savtartalmat eredményez.

 

Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke a borversenyen elmondta, hogy maga is balatoni gyökerekkel rendelkezik, hiszen Szigligetről származik. A zsűrielnök a balatoni borvidékekről szólva úgy vélekedett, hogy kifejezetten tetszik neki az összefogásra való hajlandóság, ami a térség borászai között tetten érhető. – A balatoni borrégió elméletileg megszületett, az más kérdés, hogy még nem működik rendesen – fogalmazott Janky Ferenc –, de a balatoni bor fogalma kezd a piacon megállni. Az is szerencse, hogy a balatoni borvidékek adottságai ragyogóak, bár a munkájuk egyre nehezebb, mert a turizmus miatt a vendégekre is koncentrálniuk kell a komoly szőlészeti munka mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában