Egyperces

2016.09.09. 11:22

Sikeresen fellőtte a NASA azt a rakétát, ami majd aszteroidaport hoz vissza a Földre (videó)

Az OSIRIS-REx küldetése hét évig fog tartani.

BAMA

Tegnap, helyi idő szerint este hétkor a NASA sikeresen fellőtte az OSIRIS-REx űrszondát, mely  aszteroidaport hoz majd vissza a Földre. A kilövés a floridai Cape Canaveral bázison történt – nem túl messze attól az állástól, ahol múlt héten felrobbant a SpaceX rakétája. Most minden a terv szerint zajlott.

— NASA (@NASA) ">2016. szeptember 8.

Az OSIRIS-REx a Bennu aszteroidáig repül majd, ahol felkanalaz némi port, és visszaküldi egy kapszulában a Földre. Ez a csomag lesz a legnagyobb földönkívüli minta az Apollo-küldetések mintái óta.

Az űrszonda hét éves utazásra indult: két évig tart, míg odaér a Bennuhoz, ott további két évig csak az aszteroida feltérképezésével fog foglalkozni, majd jön a mintagyűjtés. Ezt egy három méteres robotkarral oldja majd meg a szerkezet:

Ha minden jól megy, akkor a mintagyűjtés csak öt másodpercet fog igénybe venni. Ezalatt 60 gramm aszteroidaport fog felkanalazni az OSIRIS-REx, aztán rögtön meg is indul hazafelé. Landolni nem tud, így a port egy kapszulában juttatja vissza, melyet négy órányira a Földtől lő majd ki. A csomag ejtőernyővel landol majd Utahban, valamikor 2023-ban.

A kutatók azt remélik, ebből többet tudhatnak meg arról, hogyan született az élet a Földön – egy elmélet szerint az élet kialakulásához szükséges szerves anyagok egy része egy becsapódó meteorból származott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!