Közélet

2009.12.12. 20:58

Elment az utolsó személy, élt 116 évet és 49 napot

Szombaton este hat perccel kilenc óra előtt 116 évvel és 49 nappal a vonal megnyitása után elindult Balatonszentgyörgyről a jelen állás szerint utolsó, Somogyszob felé tartó személyvonat.

Vas András

A MÁV 37-es sorszámú, egyvágányú, 59,3 kilométer hosszú, a Somogyvármegyei Egyesült HÉV társaság által épített vonalán a nem megfelelő kihasználtság miatt szünetelteti a személyforgalmat a vasúttársaság.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ez elment
[/caption]

Az induló és célállomásokkal együtt tizenegy állomást és megállóhelyet – Balatonszentgyörgy, Balatonberény, Balatonkeresztúr, Balatonújlak, Kéthely, Marcali, Mesztegnyő, Böhönye, Felsőbogátpuszta, Segesd, Somogyszob – érintő szakasz – mely a Balatont kötötte össze a belső-somogyi térséggel – bezárása először 2006-ban került szóba, ám akkor tizenhárom másik, veszteségesnek ítélt vonallal egyetemben még megmaradhatott.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Már nem zakatol tovább
[/caption]

A vasárnap hajnalban életbe lépő menetrendben viszont már nem szerepel, a szakaszon, melyen a szerelvények egy és háromnegyed-két óra alatt ballagtak végig a jövőben csak teherforgalom zajlik majd. Vasárnaptól csak nagykanizsai, gyékényesi vagy kaposvári átszállással lehet eljutni Szentgyörgyről Szobra, míg az északnyugati somogyi város, Marcali személyforgalom nélkül marad.



Az 1893. október 24-én átadott vonalon az ellenirányból, Somogyszob felől este 20 óra 31 perckor indult el az utolsó szerelvény Balatonszentgyörgy felé, a két vonat néhány perccel fél tíz után Marcaliban találkozik utoljára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!