Közélet

2011.06.18. 07:48

A diák nem válogat, tandíjra megy el a nyári munka bére

Egyre több diák dolgozik muszájból nyáron. Legtöbbjük nem válogat a munkák közt. A megrendelők és a jelentkezők is egyre többen vannak, folytatódik az előző évek tendenciája. A Fürge Diák Iskolaszövetkezet arról számolt be: tavalyhoz képest az idén 30 százalékkal több a munkahely, 11-12 ezer diákot helyeznek el nyáron a gyártó és szolgáltatóipar, valamint a kereskedelem területén.

Varga Andrea, Harsányi Miklós

Somogy megyében is megjelent egy-két új cég, bővült az üzemi munka palettája, tudtuk meg a Fürge Diák Iskolaszövetkezet somogyi irodavezetőjétől, Tóth Gábortól. Elmondta: évről-évre többen vannak, akik felsőfokú tanulmányaikhoz, tandíjra gyűjtenek pénzt a következő tanévre. Nyilván olyanok is vannak, akik nyaralásukat, saját szórakozásukat fedezik a fizetésből, de jellemzően sok a „létéhez gyűjtögető”. 250-300 diáknak tudnak naponta munkát adni, tavaly ez 50-100 volt. Januártól-áprilisig 300-400 ember kereste az irodát, ez felfutott mostanra 1200-1500-ra, június végén akár 2000 is lehet.

– Visszaesett a mezőgazdasági munka, eddig sok címerezés volt, az idén inkább üzemi munka van – mondta Tóth Gábor. Adminisztrációs munka, étkeztetés hotelben, árufeltöltés, tolmács a rendőrségi munkát segítendő, uszodamester, csúszda felügyelő – ilyen munkák adódnak.  A középiskolás jelentkezőből van a legtöbb, de nekik nehezebb munkát adni, hiszen 12 órás, vagy éjszakába nyúló műszakba nem mehetnek. A fiatalok amúgy általában nem válogatnak, mert tudják, hogy sok a jelentkező és örülnek a lehetőségnek. Azért az adminisztrációs munka és az árufeltöltés a preferált, a mezőgazdasági munka kevésbé, de olyan is volt, aki kifejezetten címerezni akart.

Speciális munka a tolmács, amelyhez középfokú nyelvvizsga szükséges, ahogy az uszodamesternek is vizsgát kell tennie. Utóbbi anyagi ráfordítást igényel, ebbe kicsivel a szövetkezet is be tud szállni.

Megtudtuk: az iparban és a kereskedelemben, valamint a mezőgazdaságban a mindenkori minimálbér az irányadó, vagyis a 490 forintos órabér. A fővárosban ez az összeg nagyjából 20 százalékkal nő és átlagosan eléri az 550 forintos órabért. A bér olyan munkakörökben lehet több, ahol különféle pótlékokat is adnak, például a strandokon végezhető munkáknál, illetve a veszélyesebb üzemek munkaköreinél. Egyes munkakörökben akár 600-800 forintos órabért is lehet kapni, de azok már speciális tudást és képességeket igényelnek, ilyen a tolmács, vagy a rendszergazda.

A vidékiek nehezebb helyzetben vannak, ha munkát keresnek, derült ki egy csurgói diáklány beszámolójából. Elmondta: helyben nincs lehetőség, az utazás pénzbe kerül.

Amire még Tóth Gábor figyelmeztetett: sok az átverés. Az iskolaszövetkezet biztonságot ad, de ha nem élnek ezzel a diákok, akkor olvassák el a pécsi egyetem által lektorált munkaerőpiaci kalauzt, hogy mire kell odafigyelniük. 
Klasszikus átverés például a Balatonon, hogy hiába dolgozott, nem fizetik ki a bérét.



Fülöp Eszter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kaposvári szóvivője közölte: a diákok szakmai gyakorlat alatt tanulószerződéssel és tanulószerződés nélkül foglalkoztathatóak továbbá munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (megbízási szerződéssel) vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében. – A kifizetéshez szükséges, hogy a diák rendelkezzen adóazonosító jellel, ennek hiányában a kifizetés nem teljesíthető – jegyezte meg. – Adóazonosító jel ingyenesen igényelhető a 11T34-es nyomtatványon.

A munkaviszonyban foglalkoztatott tanuló a munkavégzés idején biztosítottá válik, valamennyi társadalombiztosítási ellátásra jogosult lesz. Ha a diákkal munkaszerződést kötnek, azaz munkaviszonyban áll, akkor a havi munkabér legalacsonyabb összege január elsejétől 78 ezer forint. Amennyiben a diák olyan munkakört tölt be, amely legalább középfokú végzettséghez, illetőleg szakképesítéshez kötött, a kötelező legkisebb bérminimum 94 ezer forint. A munkabér összegét a munkaszerződésben rögzíteni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!