Közélet

2015.02.09. 08:07

Előrelépés van, de sok még a piros jelzés az egészségügyben

Magyarország három helyet lépett előre, így jelenleg a 25. helyen áll a 36-ból a friss, 2014-es Európai Egészségügyi Fogyasztói Indexen (EHCI) a napi.hu szerint. A javulás jelei ellenére az index készítői szerint ennél sokkal többet kell tenni a magyar egészségügyért.

Sonline

Az EHCI vizsgálta a betegjogokat, informáltságot, hozzáférhetőséget, a várakozási időket, az egészségügyi eredményeket, a gyógyulási, halálozási mutatókat, a nyújtott szolgáltatások skáláját, a megelőzés helyzetét, a gyógyszeripart. Valamennyi alcsoportot külön is pontozzák. Háromféle értékelés lehetséges: piros mező, ha az adott szolgáltatás nem jó, vagy nem elérhető, a sárga a megfelelő kategória, a zöld a jó minősítés.

A napi.hu szerint a betegjogok területén Magyarország 96 pontot szerzett az elérhető 150-ből, a hozzáférhetőség, illetve várakozási idő minősítésében az elérhető 225 pontból Magyarország 163-at ért el. Egyedül a CT-re való várakozás idejét minősítették rossznak. Az egészségügyi eredményeknél felsorolt nyolc mutatónál öttel piros mezőbe került hazánk, szívhalálozásban, ráktúlélésben, megelőzhető korai halálozásban, kórházi fertőzésekben és az abortusz rátában. A nyújtott egészségügyi szolgáltatások 150 pontos maximumából Magyarország 88 pontot szerzett. Itt az egészségügyi rendszer méltányossága – mennyit finanszíroz az állam a teljes költésből –, a vesetranszplantációk száma, a hálapénz és a császármetszések magas száma érdemelt pirosat. A megelőzés elérhető 125 pontjából 83-at szereztünk. Piros jelzés a magas vérnyomás, a dohányzás és az alkoholizmus megelőzésének. A gyógyszeriparnál 57 pontot könyvelhettünk el a 100-ból, az összforgalomból az államilag finanszírozott részesedést, az új rákgyógyszerek bevezetését, az új gyógyszerekhez való hozzáférést, az artritisz gyógyszerek elérhetőséget pontozták pirossal.



A napi.hu azt írja, hogy a kutatásvezető szerint Magyarország követi az európai egészségügy fő áramlatát és folyamatosan fejleszti egészségügyi rendszere teljesítményét. A legnyilvánvalóbb változás az időben való hozzáférés és a megelőzés területén történt. Ugyanakkor már több éve nem értik, miért nem történt előrelépés Magyarországon annak ellenére, hogy már 60 éve egy államilag finanszírozott egészségügyi rendszerrel rendelkezik.
A teendők közé sorolják a fő betegségek, mint a rák és a szívvel kapcsolatos halálozás, a halálos kórházi kórokozók csökkentését, az igazságosság helyreállítását az egészségügyben és a korrupció megszüntetését, kiemelik az abortuszok magas számának csökkentését, valamint a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás megelőzését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!