Közélet

2010.03.29. 11:46

Három hektár fennkölt hangulat

Minőségi változás a kulturális turizmus elemeinek bővítésével - a tájépítész szerint erről szólnak a boglári Kápolnadombra álmodott Szent Erzsébet emlékpark tervei.

Füleki Tímea

Civil kezdeményezésre ültettek fát lelkes helyiek a balatonboglári Kápolnadombon, immár nem először. A tervek szerint több mint százmillió forintból készülő, háromhektáros Szent Erzsébet emlékparkhoz már 2007-ben elkezdték a terület tisztítását. A parkot pályázati támogatással valósítaná meg Balatonboglár. Ezáltal egységessé válna a ma még szétszabdalt részekből álló Kápolnadomb, és számos rendezvénynek megfelelő, új helyszínek születnének. A Kápolnadomb a legapróbb szegletéig megszépülne. Ennek részleteit taglalta Dömötör Tamás tájépítész, aki lakossági fórumon mutatta be a napokban a nagyszabású projektet.

A befogadás kertje, A kitárulás kertjei, Az emlékezés kertje és Az égi kapcsolatok kertje - így nevezik az emlékpark egyes részeit. Ebből is sejthető: a középkori kertek formavilágára épül a park. A Vörös Kápolnához egy a jelenleginél jóval nagyobb szabadtéri rendezvényhelyszínt képzeltek el, ahonnan egyebek között pergolák alatt lehetne eljutni a Kék Kápolnához. Ide is terveztek egy kisebb performanszoknak megfelelő színpadot, s innen indul majd az a sétány, melyről az egész Balaton körül páratlan kilátás élvezhető.

A központi téren a Szent Erzsébet szobor áll majd, s teljesen felújítják a temetőt, kiemelik az Árpád-kori templom maradványait. A domb legmagasabb részére szélharangot terveztek, s kiemelt kilátópark lesz itt.

A város képviselő-testülete a napokban fogadta el a Szent Erzsébet emlékpark terveit, melyre több városi fejlesztést magában foglaló csomagban pályázik Balatonboglár.

Rácsos, rakott kőfalak és rejtett világítás

A sétányokat, erdei utat és teraszokat is magában foglaló Szent Erzsébet emlékpark tervezésekor arra is tekintettel voltak, hogy a nyitott és őrizetlen terület védve legyen a tisztességtelen szándéktól, derült ki Dömötör Tamás, tájépítész elmondásából. A sétányokat, erdei utat és teraszokat is magában foglaló emlékpark több elemét rácsszerkezetbe töltött kövekből tervezték, s a világítás is rejtett formában készül. Fontos elem lesz még a terület akadálymentesítése, s a mellékhelyiségek felújítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!