Közélet

2016.09.19. 17:18

Helikopterről mérték be a parlagfüvet

Címkék#Kaposvár

Újabb parlagfű büntetéseket szabtak ki: az idén egymillió forint volt a legmagasabb bírság megyénkben, de az ügyek zöme még folyamatban van.

Harsányi Miklós

Az idén a tavalyihoz hasonlóan alakult a parlagfű virágzása. Bár egy kicsit korábban kezdett virágozni a növény, mely a nyár eleji melegebb időjárásnak köszönhető, illetve később a csapadékos időjárás is kedvezett a fejlődésnek.
A megyei kormányhivatal hétfőn arról tájékoztatott: tavaly azonos időszakban a hatóságilag bemért fertőzött területek nagysága 238 hektár volt, az idén 267 hektárral kapcsolatban indult eljárás. A légi felderítés során a múlt évben 240 ezer hektárt ellenőriztek, s 145 hektárnyi fertőzött területet mértek be. Ebben az évben 226 ezer hektárt vizsgáltak helikopterről, s 150 hektáron találtak gyomos földeket.

Amíg tavaly hasonló időszakban mintegy négymillió-nyolcvankétezer forint bírságot szabtak ki Somogyban, addig 2016-ban eddig 2,6 millió forintot. Tavaly volt egy kétmilliós büntetés is, ebben az évben legmagasabb egy egymilliós forintos volt, ám vannak még folyamatban lévő ügyek, s a bírságot csak ezután állapítják majd meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!