Közélet

2013.02.26. 17:29

Influenza: ágynak esett az óvodások harmada Nagyatádon

Címkék#Nagyatád

Két közösségi járvány is volt a minap Somogyban: egy nagyatádi óvodában és a mosdósi kórházban estek ágynak tömegesen influenzaszerű tünetekkel.

Balassa Tamás

A népegészségügyi szervezet keddi tájékoztatása szerint egyre több esettel járó, közepes járvány zajlik a megyében. A megbetegedések száma a tavalyi azonos időszakhoz képest jóval magasabb: az előző héthez viszonyítva 36 százalékkal nőtt az esetek száma. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága a megye teljes területén meghaladja a járványküszöböt, ezek közül is a legtöbben a kaposvári térségben találkoztak vírussal. 



A közösségi járványok egyike egy nagyatádi óvodában tört ki, 37 gyermek és két óvónő betegedett meg az összesen 107-ből. A kaposvári kórház mosdósi telephelyének ápolási osztályán 11 ápolt és két dolgozó mutatta az influenza tüneteit. A közösségi járványok kórokozóinak beazonosítására még folyamatban van. Közösségi járvány már a 7. héten is érintette Somogyot: akkor az ország nyolc megyéjében (nyolc óvodában, öt iskolában és egy idősotthonban) halmozódtak az esetet.

Azon a héten Baranya volt a legtöbb orvoshoz fordulás, százezer lakosra 623 új beteg jutott, ami a járványszint négyszerese. Arányaiban a legtöbb gyermek, a betegek háromnegyede Nógrádban lett influenzás.
Somogyban e szezonban két gyermek mintájából mutattak ki influenza A (H3N2) vírust. A megbetegedések jellemzően a gyermekek és a fiatal felnőttek között fordultak elő, immár hetek óta képest a fiatalabb korosztályok felé tolódik el a betegek életkora. A legérintettebbek az óvodások és kisiskolások voltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!