Csak 25 százalékuk élte túl

9 órája

A Balaton térségéből megmentett fecskék már újra úton vannak

A Sóstói Vadvédelmi Központba 4 napon keresztül heroikus munka folyt. A hozzájuk került több mint 1800 legyengült fecske közül többen már visszakerültek a természetbe, és újra úton vannak déli telelőhelyük felé.

Hajdú Marianna

Egy megmentett fecske pihen az irodában, miután a Sóstó Vadvédelmi Központba került a balatoni fecskementés részeként

Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ

Az elmúlt napokban egész Magyarország megmozdult a fecskék megmentése érdekében. A hideg időjárás és az élelemhiány miatt több ezer fecske élet forgott veszélyben, és az emberek országszerte azon dolgoztak, hogy összegyűjtsék és biztonságba helyezzék őket. A helyi lakosok, önkéntesek és állatvédő szervezetek minden erejükkel azon voltak, hogy a madarakat védett, biztonságos helyre juttassák.

Fecskéket tartalmazó dobozok a Sóstó Vadvédelmi Központban, ahol a madarakat ellátják.
Dobozokba gyűjtve várták a fecskék az ellátásukat a Sóstó Vadvédelmi Központban
Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ

A Balaton menti fecskementés különösen fontos volt

A Balaton térségében, amely a fecskék egyik fő vonulási útvonalán található, fokozott figyelmet fordítottak a madarak mentésére. A térségben élő emberek rengeteg bajba jutott fecskét találtak. Sokan gyűjtötték a legyengült madarakat, és vitték őket különböző madármentő központokba és állatvédőkhöz, hogy megkapják a szükséges ellátást.

A fonyódi Berek Világa Látogatóközpont is fontos szerepet játszott a madarak összegyűjtésében. Innen szállították tovább a madarakat Székesfehérvárra, a Sóstó Vadvédelmi Központba, ahol a szakemberek mindent megtettek a megmentésük érdekében. 
„A fecskék megmentésére való összefogás a Balaton környékén különösen fontos volt, hiszen itt halad át az egyik fő vonulási útvonaluk” – mondta Csete Gábor, a Sóstó Vadvédelmi Központ vezető szakembere.

Sóstó Vadvédelmi Központ dolgozói fecskéket kezelnek injekcióval egy asztalon.
A Sóstó Vadvédelmi Központ szakemberei injekcióval kezelik a legyengült fecskéket
Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ

Mi történt a fecskékkel?

A központba több mint 1800 madarat szállítottak, többségük – majd 80 százalékuk – a Balaton térségéből érkezett, köztük a fonyódi központból is. A madarak sokszor annyira legyengültek voltak, hogy még a szállítást sem élték túl, de azok, akik sikeresen megérkeztek, azonnal ellátást kaptak. A szakemberek infúzióval, vitaminokkal és elszeparált helyiségekben próbálták őket melegíteni, megerősíteni.
„A madarak nagyon rossz állapotban érkeztek” – mondta Csete Gábor. „Sokan már akkor sem voltak túlélhető állapotban, amikor megérkeztek hozzánk, de mindent megtettünk, hogy akiket lehet, megmentsünk.”
A gondoskodás ellenére azonban sajnos a fecskék 25 százaléka volt elég erős ahhoz, hogy végül túlélje a megpróbáltatásokat.

A túlélők már úton vannak

Azok a fecskék, akiknek sikerült túlélniük az éhezés, a hideg és a stressz okozta megpróbáltatásokat, a néhány nap alatt megerősödtek, és a tegnapi nap folyamán visszakerültek a természetbe. A javuló időjárásnak köszönhetően végre elegendő táplálékot találtak, és újra útra kelhettek, hogy elérjék déli telelőhelyüket. A központ dolgozói gondosan megvizsgálták minden egyes madarat, csak azokat engedték el, akik biztosan felépültek.
„Nagyon örülünk, hogy a megmentett madarak most már folytathatják útjukat” – mondta Csete Gábor. 
A fecskék azonosító gyűrűt is kaptak a lábukra, amivel később nyomon követhetik őket a kutatók. Így láthatják majd, hogy vajon elérik-e telelőhelyüket, és hogyan folytatják vonulásukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában