Közélet

2016.03.01. 07:57

Kelemeni úton jár Ónodi-Szűcs Zoltán - Orbánra vár az államtitkár

Voltaképpen a balatonföldvári Kelemen Zoltán „modelljét” követi az új egészségügyi államtitkár, amikor leválasztaná az ápolási és krónikus osztályokat a kórházakról.

Fónai Imre

A Földváron idősotthont vezető doktor egy éve mondta el lapunknak: a 23 ezer ideg- és belgyógyászati, krónikus és ápolási osztályon fekvő beteg legalább felének az ellátása nem igényelne aktív, kórházi ellátást. Szerinte bármely kórházi belgyógyászat betegeinek a felét máshová lehetne irányítani, ez esetben tehát maguktól üresednének meg az ágyak, a megspórolt pénzt pedig az aktív ellátásra lehetne fordítani, enyhítve például az orvoshiányt. Kelemen Zoltán szerint ez végre valódi reform lehetne az egészségügyben.



A jelenlegi kórházi ápolási osztályok a szociális szférához kerülnének, szakápolási otthonokká alakulnának Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár elképzelése szerint. Ez mintegy 17 ezer ágyat érinthet és a javaslat márciusban kerülhet a kormány elé.
– Erős járóbeteg-ellátás, a rászorulóknak meg ápolási otthon, ez a kettő megoldhatna sok problémát – mondta lapunknak Kelemen Zoltán, aki örül, hogy végre valaki belátta: a krónikus beteget nem aktív kórházi ágyon kell kezelni. A balatonföldvári orvos azonban hozzátette: reméli, hogy a kezdeti lendület később sem törik meg, amikor esetleg szembesülnek az átalakítás nehézségeivel.

– Nagyon sok kérdés vár válaszra, az elképezésekkel szembesülő érintettek azonnal fölvetették például, mi lesz a bérekkel – így az idősotthont vezető szakember. – A szociális szférában ma 15-20 százalékkal alacsonyabbak a bérek, mint az egészségügyben. Annak a nővérnek csökkentik a fizetését, aki ma a kórházi krónikus osztályon dolgozik, vagy a szociális szféra több ezer érintettjéét emelik? Ha kikerül a kórházi rendszerből a krónikus osztályon ma is pénzért kezelt beteg, akkor az onnantól milyen orvosi ellátást kap? Az elképzelés, az irány jó, hiszen egyre nő az ilyen ellátást igénylők aránya, ezt mi „idelent” is jól érzékeljük.

Kelemen Zoltán „alapelképzelése” szerint megyénként több, szociális intézményként működő ápolási otthon létrehozására volna szükség. Ám úgy véli, az ápolási intézmények elterjedéséhez (afféle krónikuskórházak, ahol a szociális ellátás, az idősgondozás és a gyógyítás egy helyütt történik) komolyan kellene számolni a magántőkével. Ez többszörös finanszírozási modellt igényelne. Úgy képzelné el, hogy a miniszterfeleség például ne részesüljön a szociális normatívából, a falusi kisnyugdíjas ellenben a maximumot kapja; a nyugdíjszinttől lehetne ezt függővé tenni.

Orbán felhatalmazására vár az államtitkár

Ónodi-Szűcs Zoltán ötpontos programjának egyike az aktív kórházi és a szociális ellátás szétválasztása. Az államtitkár azt mondta a Népszabadságnak: a Fidesz évadnyitó frakcióülésén zúgolódtak kissé ezt hallva a képviselők, de meggyőzte őket, mert „nem változtatni sokkal nagyobb kockázat a képviselők, polgármesterek számára is, mint lépni”. Elárulta: még nem kapta meg a felhatalmazást Orbán Viktortól, abban egyeztek meg, hogy mielőtt belevág, még egyszer beszélnek és most éppen időpontra vár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!