Közélet

2009.08.27. 14:31

Kolping-ízek kóstolója Kiskorpádon

Címkék#Kiskorpád

Átadták a nagybajomi Kolping Katolikus Szakiskola és Kollégium pék-cukrász tanműhelyét Kiskorpádon, mely összesen húszmillió forintba került.

Meiszterics Eszter

A korszerű konyha létrehozása húszmillió forintba került, négy és fél millió volt a kiskorpádi önkormányzattól megvásárolt épület és 12 milliót biztosított a fenntartó – tudtuk meg Csima Ágota intézményvezetőtől. A fennmaradó részt az iskola teremtette elő, és a náluk képzett szakemberek kétkezi munkájából született meg az új tanműhely.

A nagybajomi Kolping szakiskola 2005 szeptemberében kezdte meg működését, jelenleg száz, zömében hátrányos helyzetű fiatalt képeznek az egyes szakmák elsajátítására.

Az ünnepélyes átadón Pikler József kiskorpádi polgármester mondott köszöntőt, majd Juhász Imre újfehértói plébános, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet igazgatója szentelte fel az új épületet. A plébános beszédében Adolf Kolping szellemiségéről szólt, aki az 1800-as évek közepén, a gazdasági válság idején maga köré gyűjtötte a kallódó iparos tanoncokat, hogy számukra családias körülményeket teremtve segítse őket a tanulásban.



A diákok az új tanműhelyben frissen sütött rétessel és káposztás pogácsával vendégelték meg az ünneplőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!