Közélet

2009.10.22. 09:24

Még egymilliárd a tóhoz

Tájékozott lakosság, élénkebb közösségi élet, gyors kapcsolat a világgal, bővülő szolgáltatások a mindennapi szükségletek terén – ezt jelentik majd az integrált közösségi szolgáltató terek.

(X)

Lezárult a támogatási kérelmek beadásának határideje az integrált közösségi szolgáltató terek (IKSZT) kialakítására. A „Dél-balatoni” LEADER területéről Pamuk kivételével valamennyi szervezet benyújtotta igényét a rendelkezésre álló uniós forrásokra azok közül, melyek korábban elnyerték a címet.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Könyvtár, internet, munkaügyi ügyintézés mindenütt lesz
[/caption]
– Ez azt jelenti, hogy területünk kétharmadán, a 33 településből 22 helyen létesülhetnek ilyen intézmények. Csak az integrált közösségi szolgáltató terek kialakítására több mint 1,1 milliárd forint érkezhet összesen a térségbe – mondta Kollmann Gergely, a „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. igazgatósági elnöke.

IKSZT-ek a Dél-Balatoni LEADER Nonprofit Zrt. területén

Kollmann Gergely tájékoztatása szerint döntően civil szervezetek pályáztak, néhány településen az önkormányzat élt a lehetőséggel. Az elképzelésekben közös, hogy mindenütt lesz könyvtár, legalább ötállomásos internetkapcsolatot biztosító E-Magyarország pont, foglalkoztatási információs pont, az elektronikus munkaügyi ügyintézést biztosító terminál és a helyi civil szervezeteknek kialakított tér.



– Ezenfelül mindenütt a helyi igényekhez és szükségletekhez igazodó szolgáltatásokat terveztek a pályázók, így akad, ahol élelmiszerbolt, másutt a falusi turizmushoz kapcsolódó utazási iroda nyílik az IKSZT-épületben – részletezte Kollmann Gergely. – A Balatonfenyveshez tartozó Imremajor az, ahol a legsokrétűbben valósítják meg a LEADER-, valamint az IKSZT-alapelveket. A központi épület egyik részében lesz a már részletezett szolgáltatásokat nyújtó IKSZT, mellette egyéb LEADER-forrásokból felújítják a helyi közösségnek a régi színháztermet, a fennmaradó területen pedig ugyancsak a LEADER-ben találtak lehetőséget arra, hogy a vendéglátás körülményeit fejlesszék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!