Közélet

2011.03.11. 09:00

Mérgek és vegyszerek pusztításától óvják a rétisasokat

A rétisas védelmében megszüntették a vadászatban használt mérgeket, és mezőgazdasági vegyszereket.

Jeki Gabriella

A tojásaikat rakják, s már költenek a rétisasok Somogyban. Itt él az ország legjelentősebb állománya, ötven pár. Az 1987-ben a megyéből indult a Rétisas-védelmi Programról Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegység vezetője, a projekt országos koordinátora tartott előadást Drávaszentesen.

– A Dráva mentén, valamint a belső-somogyi horgásztavak környékén fészkel a legtöbb ebből a ragadozó madárból – mondta Horváth Zoltán. – Míg 1987-ben az országosan becsült állomány csupán 25 pár volt, jelenleg 225 rétisas pár költ hazánkban. Somogyban anno csupán 8-10 pár élt. Miután a rétisas veszélyeztetett helyzetét felismerték a szakemberek, az 1990-es években kezdődhetett egy erőteljesebb fellépés a védett fajok érdekében. Az első komolyabb lépés 100 méteres védőzónát biztosított a sasok fészke körül, közben megszüntették a vadászatban használt mérgeket, és mezőgazdasági vegyszereket is.



Horváth Zoltán madárgyűrűzés közben többször belefeküdt már a hatalmas sasfészkekbe. Szerinte az egyik legszembetűnőbb eredmény, hogy a rétisas az Alföldön is meg tudott jelenni. A rétisas Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke egymillió forint.

Rétisas: a legek madara

A rétisasok a legek madarai: ismereteink szerint a legnagyobb madár Magyarországon, mindemellett a legnagyobb termetű ragadozó madár is, a maga 240 centiméteres szárnyfesztávolságával, 76-92 centiméteres testmagasságával; és a leghosszabb költési idővel rendelkezik, hiszen a jelenlegi kotlási időszakhoz képest is csak június végén repülnek ki a fiókák. Hatalmas fészkét a vizek közelében, hihetetlenül magasan rakja, akár húsz-huszonöt méternél feljebb, amit aztán a pár nagyon sokáig használhat, akár tíz évig is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!