2010.09.18. 07:26
Mérgezés a pincében, halálos csend szüret után
A borkészítés egyik fontos mozzanata a must feldolgozása, ami gondos körültekintés hiányában akár halálos balesetek forrása is lehet, hívja fel a figyelmet a tűzoltóság.
Magyarországon évente csaknem 12-15 ember halálát okozza a must erjedéséből felszabaduló szén-dioxid.
Számos bortermelő dolgozik Somogyban. A gazdák többsége tisztában van a hordóból áramló veszéllyel. Általában a kisebb, nem jól szellőztetett pincéknél fordulnak elő balesetek.
– A mustgáz okozta szerencsétlenségek leginkább a szakértelem hiányára, az emberi figyelmetlenségre vezethetők vissza – mondta Szipola Éva százados, a siófoki tűzoltóság munkatársa. – Sokan nem veszik komolyan a színtelen, szagtalan gáz okozta veszélyt. A szakértők szerint 100 liter 18 fokos mustból kilenc kilogramm gáz termelődik.
A tapasztalatok szerint a tragikusan végződő balesetek szinte kizárólag kisebb borospincékben fordulnak elő.
Gulyás László alezredes, Kaposvár tűzoltóparancsnoka azt mondta: illetékességi területükön elvétve fordul elő mustgázmérgezés. Ha baj van, igen nehéz a mentés, a tűzoltók is csak légzőkészülékben mehetnek a pincébe. – A pincébe derékmagasságban tartott, és botra erősített gyertyával tanácsos lemenni – folytatta Szipola Éva.
– Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget. Megfelelő szellőzéssel elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid.