Közélet

2011.02.03. 12:23

Pannon-profit: Szócska gondolkodik az új szövetségen

Szócska Miklós államtitkársága elgondolkodik a Pannon-modell, vagyis a Somogy, Veszprém és Fejér megye által létrehozott egészségügyi társulás életrevalóságán, amiben Somogy eltérő utat választana a Semmelweis Tervben megfogalmazottól.

Balassa Tamás

Az egészségügyért felelős államtitkár országjárásának kaposvári állomásán mondta ezt a sajtó kérdésére, hozzátéve, az egészségügyi szolgáltatók természetes együttműködését és logisztikai lehetőségeit vizsgálják majd. A fenntarthatóság ugyancsak megkerülhetetlen szempont, fogalmazott Szócska Miklós, aki üdvözölte a somogyi intézményfenntartók felkészültségét.

Az egészségügyért felelős államtitkár kérdésünkre elmondta: fél éven belül véglegesítik a 9-10 nagytérségi ellátórendszer határait, s addigra döntenek a Pannon-modellről is. Ennek kapcsán Baranya több fórumon értetlenségét fejezte ki, s e kritika várhatóan a csütörtök esti pécsi régiós fórumon is megjelenik majd.

Repa Imre, a Pannon társulásban érintett kaposvári kórház főigazgatója a sajtótájékoztatón kifejtette a szerkesztőségünknek korábban elmondottakat: nem kívánnak vetélkedni Péccsel, s nem gondolkodnak az ellátási területeket illetően territóriumokban. Kaposvár nem akar orvosegyetemet sem, a kórházának is megvan a maga küldetése, mondta a professzor, aki üdvözölte a szakállamtitkárság által bevezetett funkcionális integráció fogalmát. Ez a kórházi struktúra átalakításának kulcskérdése, és első lépésként átlátható betegutakat jelent a gyógyításban. Világos lesz az ellátottak és a szakma számára is, milyen problémával hová, az ellátás mely szintjére érdemes fordulni.



Szócska Miklós
kérdésünkre azt is elmondta: a konszolidációs vállalásra is épülő új nagytérségi ellátórendszerig részben valóban újratermelődhet a kórházi adósságállomány, de bíznak benne, hogy ha a kormányzat segít a helyi tartalékok megmozdításában, akkor a méretgazdaságosság jegyében legalább felére mérsékelhető az adósságnövekedés. Az államtitkár hozzátette: a tavalyi 3. negyedévre kialakult 47 milliárdos hiány nagy részét hét intézmény adta össze. Gondot okozott az is, hogy előző kormány forráskivonásai miatt a GDP 5,5-ről 4,3 százalékra csökkent az ágazat finanszírozása, és ez a pénz hiányzik az egészségügy jelenlegi rendszeréből.

Gelencsér Attila somogyi elnök a fórum házigazdájaként mondta: a sajtótájékoztatót megelőző 2,5 órás egyeztetés, melyen minden somogyi kórházfenntartó és menedzsment részt vett, reményt ad azt egészségügy újjáépítésére. A tavalyi évben ugyanis romokban lévő ágazatok vettek át, ahol káosz és kuplerájt találtak, fogalmazott a politikus, országgyűlési képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!