Közélet

2014.03.16. 08:02

Passzívházban juthatnak munkához autisták

Címkék#Kaposvár

Haltartással, növénytermesztéssel is foglalkoznának a tervezett kaposvári passzívházban, ahol jórészt autisták kapnának munkát.

Márkus Kata

Passzívház építésébe fog Kaposváron a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete, amelynek egyediségét nemcsak az adja, hogy meglehetősen kevés passzívház épül még hazánkban, hanem, hogy jórészt autistákat foglalkoztatnak majd a házban és környékén. Negyvennyolcmilliós támogatásból építheti meg az egyesület a megye első ilyen házát, és 8-10 millió forint saját tőkét is fordítanak a beruházásra.

– A program április elsején indul, bár még nincs szerződésünk – tudtuk meg Hegedűs Lajostól, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete elnökétől. – Az Egyenesi úton lévő telephelyünk kertjében kívánjuk felépíteni a passzívházat 48 millió forintból. A telephelyen már meglévő épületet pedig saját forrásból, 8-10 millió forintból fel kell újítanunk. A hamarosan felépülő kaposvári passzívházban első lépésként hét autizmus spektrumzavarral élő és négy megváltozott munkaképességű embert kívánunk foglalkoztatni hat órában. Reményeink szerint a ház önfenntartó lesz, mert további forrás nem áll rendelkezésünkre a működtetéséhez.



Hegedűs Lajosék úgy tervezik, hogy egészséges élelmiszereket árusítanak majd a telephelyen, amelyek egy részét a passzívházban és környékén termelnek meg és állítanak elő. A ház önfenntartását részint üzleti célú halnevelés biztosítaná, a halak vize pedig speciális termőtalajon keresztül folyik majd át, ami a vizet tisztítja, a talajt pedig trágyázza. – A nevelt halállományt tehát értékesíteni kívánjuk – mondta Hegedűs Lajos –, s a kemikáliák nélkül termesztett növényeket, gyógynövényeket is árusítjuk majd. A program időtartama 16 hónap, melyből nyolc hónap a beruházás időszaka, a másik nyolc hónap pedig a beüzemelésé.

Passzívház

A passzívházban a kényelmes hőmérséklet biztosítása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. A kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges viszonylag alacsony hőmennyiséget (a passzívházak kiemelkedő hőszigetelésűek) főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!