Kíbervédelem

21 órája

Online csalás: a mesterséges intelligencia segítségével kifinomultabbak a módszerek

Precízebbek lettek az online csalók, mert gondosabban alkotják meg a hamis felületeiket, és nagyobb nyomást igyekeznek helyezni áldozataikra. Visszatért az az online csalás is, hogy a bűnözők a bankok nevében lépnek fel, ezért nem árt az óvatosság.

Kovács Gábor László

Üzenet jött egy somogyi fiatalembernek arról, hogy az internetbankjában jelszót kell váltania. A kapott linkről egy hitelesnek tűnő banki oldalra jutott, ahol minimális változtatásokat látott ugyan, de ezt annak tulajdonította, hogy biztosan fejlesztéseket folytattak a bankja online felületén. Összesen 1,6 millió forintja bánta, hogy nem fogott gyanút, most futhat a pénze után az online csalást követően.  

– A rendőrség kiemelt prioritásként kezeli az online térben elkövetett bűncselekmények megelőzését – mondta Jávorszkiné Molnár Magdolna, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője. – Fontos tudni, hogyan ne váljon valaki áldozattá, mert ezen bűncselekmények jelentős része megelőzhető lenne. 

Újabban sokkal precízebbek lettek az elkövetők, a felületek, e-mailek külalakja sokkal jobban hasonlít az eredeti oldalakra, a színeket, karaktereket, arculati elemeket pontosabban másolják. 

– Ha a kiszemelt áldozatot felhívják egy pénzintézet nevében, akkor a csalók sokkal nagyobb nyomást igyekeznek ráhelyezni, hogy stresszt idézzenek elő – jegyezte meg Borovics Gábor, a SMRFK gazdaságvédelmi osztályának századosa. – Aki kételkedik, vagy nem működik együtt, azt azzal fenyegetik, hogy az ő felelőssége lesz, ha a pénze eltűnik a számláról. Azzal bizonytalanítják el, hogy ne hívjon fel mást, mert akár a bankban vagy akár a rendőrségnél is lehetnek bűntársak. Friss történet, hogy valaki csetes beszélgetésben kapott hamis linket, ami egy hamis banki oldalra vitte. Jelezte, hogy nem adja meg az adatait, de erre még a csaló vádolta csalással az ártatlant. 

Ha valaki egy terméket hirdet, gyanúra adhat okot, ha a vevő ki akar lépni a hivatalos platformról, majd e-mailben üzenetet küld egy linkkel, ami egy megtévesztő weboldalra vezet. Az is gyanús, ha a vevő egyből elfogadja az árat, nem is kér képet az áruról, csak az adatok megadását sürgeti.  

– Bár tavasz végén és nyáron visszaesett, hogy a csalók a bankokra hivatkoznak, de az utóbbi időben szinte csak ilyennel találkoztunk – folytatta Borovics Gábor. – Ha a csalók telefonálnak, az a biztos, ha az ügyfél a számlája zárolását kéri. Ezzel mellélőni nem lehet, mert ha tényleg a bank hív, akkor megteszik, de ha csaló, akkor nem tudja megtenni. Ha bontja a vonalat az illető, akkor a sértett hívja fel bankját, és érdeklődjön, hogy mi történt.   

Még augusztusban fogtak el egy francia férfit, aki a magyar rendőrség nevében küldözgetett hamis bírságról szóló sms-eket, legalább 60-70 ezret 2 hét alatt. A somogyi kiber nyomozók most azt vizsgálják, hogy csak magyar sértettei vannak-e az ügynek. A rendőrök egyre több eséllyel szerzik vissza a kicsalt pénzeket, ebben a jogalkotó is partnernek bizonyult. 2024 augusztus elsejével módosult a pénzmosás elleni törvény, ennek értelmében ha a pénzintézeteknek tudomásukra jut a visszaélés, azonnal zárolniuk kell az érintett számlát. Ha közben átutalták a másik pénzintézethez, ott is ugyanezt kell tenni. Ez nagy segítség, tartják a nyomozók.  

Csomagküldés, hagyaték és romantikus ajánlat az online csalások között

Közeledik a karácsony, az emberek csak megbízható webáruházakban vásároljanak, tanácsolta Jávorszkiné Molnár Magdolna. Vásárláskor előre ne utaljunk pénzt, különösen nagy összeget. Ha a csomagküldő szolgálat nevében érkeznek sms-ek, gondoljuk végig, hogy rendeltünk-e egyáltalán csomagot. Romantikus csalásokkal is gyakran próbálkoznak a szélhámosok, mert sok embernek úgy van beállítva, hogy  a profilja, hogy bárki ráírhat. A mesterséges intelligencia segítségével egyre kifinomultabb szövegeket írnak a csalók, de ha kétz hét utáni házassági ajánlattal állnak elő, az legyen gyanús, különösen ha orvos vagy amerikai katona a vőlegény, és pénzt kér repülőjegyre. A somogyi bűnmegelőzők gyakran járnak idős korúakhoz, de még a veszélyeztetett korosztályban is sokat hallottak a csalásokról. Az óvatosak nem nyitják meg a linkeket, és annak sem dőlnek be, ha e-mailben hatalmas örökséget ígérnek nekik az illeték befizetése után. Az ilyen ajánlatokat az idősek gondolják át, és mondják el ismerőseiknek, hogy elkerüljék a végzetes hibákat.     
     

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában