Közélet

2012.09.09. 18:15

Rejtélyes csurgói megbetegedések: vírus vagy csapvíz a ludas?

Két nap alatt 25-en estek ágynak a csurgói kisiskolások közül. Hánytak, ment a hasuk, volt, aki belázasodott. Kórházba senkit nem kellett utalni. A szülők az ételre vagy az ivóvízre gyanakodtak.

Tóth Richárd

Már a tanítás első napján rosszul lett, hányt egy első osztályos kisdiák. Ekkor még egyetlen ebédet sem fogyasztottak el a gyerekek az intézményben. Szerdán reggel már több mint 30 hiányzó volt. Aznap délután 20 gyerek jelent meg az orvosnál. A nagyobb megbetegedésszám az első osztályban volt, a többi alsós évfolyamban kevesebb gyermeknek voltak panaszai. Simon Mihály a Csurgói Városi Iskolák és Óvodák igazgatója lapunknak elmondta: a tisztiorvosi szolgálat elvégezte a vizsgálatokat és mindent rendben talált. Megállapították, hogy az alsó tagozatosok épületében a feltételek teljesen normálisak, ezért egyéb intézkedésre nem volt szükség. Csak a felületfertőtlenítést és a kézfertőtlenítést rendelték el.



Pénteken az intézmény zárva volt, de ennek oka nem a megbetegedésekben keresendő. Hagyomány, hogy minden tanév első péntekjén kirándulnak a gyerekek, ez történt az idén is. Természetesen eközben a takarítók dolgoztak az intézményben.

Az ételen kívül a vízre is gyanakodtak. Az igazgató elmondta: ez indokolatlan, hiszen a bölcsőde is velük egy épületben működik, és ott nem volt probléma. Ebben az épületben működött az orvosi ügyelet is. Szeptember 3-tól a Magyar Államkincstár is ellenőrzést végez az iskolában, kedden az intézmény ebédlőjében étkeztek. Ők sem panaszkodtak sem az étel, sem a víz minőségére. - Bízom benne, hogy ki fogják vizsgálni az ügyet, és mind az ÁNTSZ, mind a vízmű megnyugtat bennünket, hogy itt nem külső okok miatt betegedtek meg a gyerekek – mondta el Simon Mihály. Kedden 17 órakor szülői értekezletet tartanak az alsós szülőknek.

A csurgói Eötvös iskola felújítása miatt az alsó tagozat a tanévet a régi rendelőintézet épületében kezdte meg. Ehhez az ÁNTSZ-től is beszerezték a szükséges engedélyeket. Úgy tudjuk: a szülők elégedetlenek az átszervezések miatt. – Engem egy szülő sem keresett meg sem az áthelyezéssel, sem semmilyen problémával kapcsolatban – mondta Simon Mihály. – Tanévnyitó ünnepélyen tájékoztattam a szülőket az áthelyezésről és annak megszervezéséről. A részletekről a tanítók informálták a szülőket. Ezek után sem keresett meg senki.  -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!