Közélet

2013.05.28. 08:09

Süllyed, vagy nem süllyed? Öt hónapja áll a kórházépítés

Süllyed, vagy nem süllyed? A Siófokon hónapok óta terjedő szóbeszédből fakadó kérdésünkre most sem kaptunk választ a kórház épülő új szárnyával kapcsolatban, ám az tény, hogy december óta fújja a szél az azóta munka nélkül lévő óriásdarut az új épület fölött.

Fónai Imre

Néhány hétnyi várakozás után kaptunk választ kérdéseinkre az állami tulajdonba került kórházakat működtető Gyemszi kommunikációs osztályától. Arról érdeklődtünk: mi az oka, hogy december óta áll a siófoki kórház új szárnyának építése? Valóban statikai problémák léptek-e fel, süllyed, vagy nem süllyed az épület? Tervezési, vagy kivitelezési hiba történt? Igaz-e, hogy már a bővítési munkálatok kezdetén több alvállalkozó levonult, mert nem fizették ki határidőre? A statikai problémák tudatában megvalósul-e az új épület tetejére tervezett helikopter-leszállópálya? Az eredetileg az idén nyárra tervezett átadás helyett mi az új határidő? Befolyásolja-e a betegellátást, hogy a nyárra nem készül el az új sürgősségi osztály az épülő részlegben? Hogyan áll a főigazgatói pályázat?

Az uniós beruházási programmal kapcsolatban május 8-án szakértői bejárás történt, amelynek során az a szakértői vélemény alakult ki, hogy próbaalapozás és próbaterhelés elvégzése szükséges – így a Gyemszi válasza. – Ennek megrendelését a kórház már kezdeményezte. A szükséges tesztek elvégzése és értékelése körülbelül egy hónapot vesz igénybe. A szakvélemény birtokában lehetséges a beruházás további irányát és ütemét meghatározni, ez vonatkozik a heliportra is.”

A több milliárd forintos projekt finanszírozásáról azt írják: a kórházak állami kezelésbe vételekor Siófok város helyébe kedvezményezettként a siófoki kórház lépett. „A város által szervezett korábbi, a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárásba, a vállalkozási szerződés megkötésébe a kórháznak beleszólása nem volt. A közel 300 millió forintos többletforrást igénylő szerződéseket az önkormányzat kötötte, röviddel a kórház átadása előtt, amelynek során a kötelezettségvállalást fedezet nélkül átadta. A többletforrást uniós projekt esetében a támogató biztosíthatja, ezért a támogatási szerződés módosítási kérelmet 2013. január 23-án beadtuk. A támogató a szerződések kifizetését a statikai vizsgálat eredményéig felfüggesztette.”

A Gyemszi azt is tudatta, hogy a kórház főigazgatói posztjára kiírt pályázat a napokban megjelent a szervezet honlapján, a munkakör betöltésének legkorábbi időpontja szeptember 15-e. „A siófoki kórházban tudomásunk szerint a gyógyító munka folyamatos és biztonságos” – közölték továbbá.



Megkérdeztük Balázs Árpád siófoki polgármestert a Gyemszi által emlegetett háromszázmilliós többletről. – A közbeszerzési pályázat első kiírása és a szerződéskötés között több év telt el, közben az euró árfolyama jelentősen emelkedett; ez különösen a gép-műszer beszerzések árát érintette – így a polgármester. – Az eredeti árhoz képest egymilliárd forinttal magasabb ajánlatok érkeztek, ehhez képest sikerült leszorítanunk úgy a végső árat, hogy az csak háromszázmillióval lett magasabb. Az önkormányzat négyszázmillió forintos forrást képzett e célra, idő közben azonban az intézmény állami tulajdonba került, a pályázati kötelezettségekkel, így a szükséges forrásképzéssel együtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!