Közélet

2012.03.10. 09:28

Szócska egyeztetett, a létszám megmarad a marcali kórházban

A marcali kórház valamennyi aktív tevékenységét folytathatja, de csak a megyei kórházzal való integrációban. A tulajdonos a magyar állam lesz.

Vigmond Erika

Antal Gabriella, a marcali kórház főigazgatójának tájékoztatása alapján, Szócska Miklós államtitkár tanácskozójában került sor egy utolsó egyeztető megbeszélésre a dél-dunántúli térségben struktúraváltással érintett kórházak részére. – A megbeszélésen megerősítették, hogy a marcali kórház kivételes helyzetben van, mivel valamennyi aktív tevékenységét folytathatja, de csak a megyei kórházzal való szoros integrációban. Az ehhez szükséges döntést a marcali kórház fenntartója egy feladatátadási szerződéssel tudja meghozni, melyben a hamarosan tulajdonossá váló magyar államra bízza jelenlegi, intézmény működtetési kötelezettségét. Az új struktúra május 1. után működne.

A konkrét szakmai egyeztetésre a Kaposi Mór Oktató kórházzal csak ezután kerül sor – közölte nyilatkozatában a marcali főigazgató, aki kitért arra is: kérésükre a sebészeti ágyakon belül nevesítésre kerül a traumatológia. A kapcsolható ellátási területtel a betegek, beutaló orvosok, a mentő számára nyilvánvaló lesz, hogy van Marcaliban traumatológiai ellátás is, nemcsak sebészeti.

A megbeszélésen elhangzott az is, hogy az ágyak csak egy rövid ideig mutatói az ellátásnak. A korábbi gyakorlattal szakító finanszírozási szabály szerint, azt a tevékenységet finanszírozzák majd a szolgáltató felé, amire a betegek igénybe veszik, és amit elvégez. Ennek monitorozása alapján, akár félévente is megváltoztathatják egy-egy intézmény kapacitását, ha az indokolt. – Így tehát valamennyi ellátásunkban továbbra is azon kell dolgoznunk, hogy a betegek szívesen jöjjenek hozzánk, bizonyítva, hogy elégedettek az itt kapott szakmai és ápolási ellátással.

Az új szabályoknak, a szakmai kollégiumi elvárásoknak csak így tudunk megfelelni, ami szintén fontos kérdése a jelenleg folyó struktúra átalakításnak – folytatta Antal Gabriella. – Sajnos egyetlen hátránya az új rendszernek, hogy a gyermekosztály jelenlegi, osztályos bentfekvéses ellátását nem tudjuk folytatni. Az úgynevezett nappali kórházi ellátás lesz csupán, a munkaidőn kívüli időszakban pedig a mostanival megegyező gyerekgyógyászati ügyelet, azaz sürgősségi ellátás. Természetesen így is van lehetőség a gyerekek akár több órás megfigyeléséhez, kezeléséhez, de dönteni kell abban, hogy a kezelés után otthonába bocsátható-e, vagy tovább kell küldeni a kaposvári gyermekosztályra.

Antal Gabriella kihangsúlyozta, hogy egyelőre egyáltalán nem látják a létjogosultságát a létszámleépítésnek, mivel a létszámuk elég feszes, s az új feladattal, a sürgősségi, nappali, egynapos, járóbetegellátási feladatokkal a fekvőbetegellátásból felszabaduló munkatársak nagy része elhelyezhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!