Közélet

2013.12.05. 18:09

Továbbfoglalkoztatás: Somogy kórházaiból nincs visszafizetés

A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház engedélyt kapott minden bejelentett továbbfoglalkoztatási igényre, így nem terheli semmilyen visszafizetési kötelezettség.

Balassa Tamás

Ezt a választ adta a kórházvezetés arra kérdésre, mennyit kell visszafizetnie a központi költségvetésbe a kényszernyugdíjba küldött egészségügyi dolgozók utáni megtakarításokból. Kaposváron a párhuzamos nyugdíjas és közalkalmazotti foglalkoztatás lehetőségét tiltó rendelkezés 44 munkatársat, köztük 25 orvost érintett, ám minden továbbfoglalkoztatást jelző igényt jóváhagyott a szaktárca.

A somogyiak közül a legutolsóként, s egyben az egyetlen gazdasági társaságként államosított nagyatádi kórház főigazgatója, Váczity József nem tud az intézményt terhelő visszafizetési kötelezettségről. A fenntartó Gyemszi december 5-ig kért jelzést a kórházaktól, mennyi pénzt spóroltak az elbocsátásokkal, fizetniük december 10-ig kell.

Lapértesülések szerint több kórházigazgató szerint probléma, hogy az egészségügyi intézmények esetében nem a státuszt, hanem a betegellátást finanszírozza az egészségbiztosító. Így ahol visszafizetési kényszer van, ott tulajdonképpen abból a konszolidációs pénzből vesz vissza az állam, amivel az eladósodást enyhítette.



Somogyban a legnagyobb létszámú és költségvetésű – a mintegy 2000 alkalmazottat foglalkoztató intézmény több mint tízmilliárd forintból gazdálkodik – mintegy 720 milliós adósságának majdnem a felét tudja rendezni a mintegy 340 milliós állami konszolidáció során. Az év végi „hagyományos 33 milliárd” most sem maradhatott el, mert ilyenkor a sok esetben már csak készpénzért teljesítő beszállítók türelmét már feltétlenül honorálni kell. Kaposváron a tartozás jelentős része egyszeri kiadás volt, részint munkaügyi és műhibaperek költsége, ezért a kórház úgy számol, nem termelődik újra az adósság, nyilatkozta Moizs Marianna főigazgató a megye televíziónak a minap. A kaposvári adósságból 400 millió forint a hozzá beolvadt marcali tartozás, és az integráció költsége volt. A nagyatádi kórház 420 milliós támogatást kapott az év végén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!