Közélet

2011.04.22. 07:55

Túl veszélyes akadálymentesítés, hátraszaltó kerekes székkel

Hátraszaltó vagy borulás: könnyen megrendítő élményben lehet része a kerekesszékeseknek. Kaposvár belvárosában gyakran nehezen találnak szabad parkolót a mozgáskorlátozottak, a fürdőnél problémás a bejutás.

Harsányi Miklós

Az indulásnál magas az emelkedő, a fordulónál nincs vízszintes pihenő, túl meredek az oldallejtés és hasonló problémát tapasztaltam a menetirány szerinti lejtőnél is – sorolta az új kaposvári fürdő bejáratánál található nehézségeket Bodor Zoltán, a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének ügyvezetője. Sorstársaktól kapott jelzés alapján a rögtönzött bemutatón azt bizonygatta: ami az egészséges embereknek természetes, az a mozgáskorlátozottak számára megerőltető manőver lehet. A parkolótól a fürdőt ugyan minimális távolság választja el, ám a kerekesszékeseket ez a pár méter is könnyen megizzaszthatja.

– Ha a kerekes szék első kis kereke a levegőbe kerül, a súlypont hátra billen – magyarázta Bodor Zoltán. – S ettől a pillanattól fogva már csak a szerencse ment meg attól, hogy hátra billen az ember a fürdő felhajtónál. Elég régóta vagyok ebben az állapotban, a rutin révén talán kivédem ezt a veszélyt. De mi van az idősebb emberekkel? Gondolom, a műszaki kérdésekre sokat gondoltak a tervezés során, ám a gyakorlatban azért szerintem adódik néhány probléma. Száraz, napsütéses időjárásban sem túl könnyű a feljutás, de mi lesz akkor, ha esik az eső vagy télen jég borítja majd az útszakaszt? A sorstársak is el akarnak jutni a fürdőbe úszni vagy kezelésre, ám jó lenne, ha a forduló résznél mégiscsak kialakítanának egy vízszintes területet. S a menetirány szerinti emelkedő lejtését is csökkenthetnék. Ez a bottal járóknak vagy a látássérültek számára is fontos lehet.

Bruncvig Józsefné, a megyei mozgáskorlátozottak egyesületének irodavezetője azt mondta: nem ez az egyetlen probléma a megyeszékhelyen. A polgármesteri hivatal nehezen közelíthető meg, a történelmi belvárosban kevés a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkoló és bizony a közintézményeknél is bajos a megállás. Példaként említette a kaposvári vízművek központját, ahol a számlaintézéssel kapcsolatos ügyintézés jelent olykor kemény feladatot.

Bodor Zoltán úgy vélte: számos nagyberuházásnál könnyen előfordulhat, hogy az eredetileg tervezett költségvetésből menetközben kisebb-nagyobb összeget átcsoportosítanak, s így az indokoltnál kevesebb figyelem hárul az akadálymentesítés műszaki kérdéseire.



– Az állam és önkormányzatok által fenntartott intézmények akadálymentesítésével kapcsolatos határidők tavaly lejártak – folytatta Bodor Zoltán. – Szerintem sok helyütt a kivitelezők, illetve a munkát átvevő hatóságok gyakorta nem rendelkeznek túlságosan nagy szakértelemmel ezen a szakterületen. A városban jelenleg is több nagy építkezés folyik. Különösen kíváncsi vagyok, mi lesz az új piacnál. Fontos lenne, ha a parkolókon kívül a bejárat útvonalát részben a mi igényeinkhez igazítanák.


Folyik a vizsgálat

A fürdőnél jelenleg négy, a mozgáskorlátozottak számára kijelölt parkoló működik – reagált megkeresésünkre Répás Orsolya, a városháza szóvivője. Hozzátette: ezek mindenben megfelelnek az előírásoknak. Azaz szélesebbek a hagyományosnál, mert rendelkeznek azzal a plusz sávval, ami megkönnyíti a kiszállást és a székbe való átülést. A fürdő megnyitását követően még egy ilyen parkolóhelyet nyit a város.

Az építés alatt levő Agóra előtt két, a mozgáskorlátozottak számára kijelölt parkoló működik majd. A piac 160 parkolóhelyéből 4 darab jut a mozgásukban korlátozottaknak. Minden szinten 2-2, amelyek szélesítő sávval is rendelkeznek. Mindkét szintről 2-2 lifttel lehet feljutni és lift segíti a kerekesszékeseket a Baross utca felőli gyalogos bejáratnál is.

– A városháza mögött 2007-ben alakították ki a parkolókat – közölte Répás Orsolya. – Ezek közül az elsőt festették fel a mozgáskorlátozottak részére. A parkoló valóban normál szélességű, ám eddig a hivatalhoz nem érkezett panasz, hogy gond lenne vele. A városgondnokság munkatársai azonban most megvizsgálják a helyszínt, és ha szükséges gondoskodnak annak átalakításáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!