Közélet

2014.02.06. 15:02

Új szemészeti eljárás: német honból hozta haza a tudást

Új szemészeti műtéti eljárást tárt a nyilvánosság elé Entz Bertalan, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház szemészeti osztályának osztályvezető főorvosa csütörtökön Kaposváron.

Márkus Kata

Entz Bertalan 2007-től Németországban dolgozott osztályvezető főorvos-helyettesként, ott tanulta meg a speciális műtéti technikát, s ott végzett több száz ilyen műtétet. – Amelyet most a Kaposi Mór Oktató Kórház igazgatásnak támogatásával szeretnénk bevezetni Kaposváron – mondta az osztályvezető főorvos, aki október óta vezeti a gyógyító intézmény szemészeti osztályát. – A célunk, hogy elindulhasson egy új folyamat a kórházban: meg tudjuk operálni ezzel a technikával azokat a betegeket, akiknek ez sürgős. Másrészt viszont lássák az osztályon a nővérek, megtanulhassák az orvoskollégák az új módszert, s lássa az igazgatás is, hogy van rá igény a betegek részéről.
Az elmúlt tíz napban öt ilyen műtét volt a Kaposi Mór kórházban. Az operációt mikroszkópon keresztül végzi az orvos minisebeken keresztül. Olyan technikával dolgozik, amely számos betegség esetén alkalmazható, és általánosságban nincs szükség varratokra.

A kaposvári Erdei Györgynek az életkedvét adta vissza, hogy találkozott Entz Bertalan osztályvezető főorvossal. Előtte ugyanis úgy tűnt, a bal szeme menthetetlen.
– Huszonöt évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam cukorbetegséget – kezdte történetét Erdei György –, ami után rendszeres szemészeti kontrollvizsgálatra volt szükség. Hét évvel ezelőtt aztán szürke hályog keletkezett mindkét szememen, amit megoperáltak. Ám csaknem egy évvel ezelőtt rohamosan romlani kezdett a látásom a bal szememen. Különféle kezelésekkel próbálkoztak, nem sok sikerrel. Aztán véletlenül találkoztam a főorvos úrral, s említette ezt az új lehetőséget. Ami rendkívüli módon felkeltette az érdeklődésemet. Ugyanis akkoriban nagyon el voltam keseredve, mert úgy tűnt, hogy a bal szemem menthetetlen.
Ehhez képest a hétfői operáció után a kontrollvizsgálatok olyan mértékű javulást mutattak Erdei Györgynél, hogy csütörtökön elhagyhatta a kórházat, otthonában gyógyulhat.

Egy másik hölgybeteget szerdán operált Entz Bertalan, akinél egyszerre végezte a szürke hályogos lencse cseréjét, s egy komolyan bevérzett szem operációját. Ugyanis csak a lencse cseréje után vált láthatóvá, hogy a szemfenéken egy vénás keringészavar volt, ez okozta a bevérzést a szemen.

Jelenleg három különböző gyártmányú készülék van kipróbáláson a szemészeten, mindegyikkel végez próbaműtéteket az osztályvezető főorvos. – Egyelőre tehát kezdeti tapasztalatok állnak rendelkezésünkre – mondta Entz Bertalan. – Ezeket a rendkívül drága műszereket persze rövid időn belül elviszik a kórházból, s lesz egy átmeneti időszak, amikor próbagép már nem lesz Kaposváron, saját gép pedig még nem. Ám azon fáradozunk, hogy ez az átmeneti időszak minél rövidebb legyen. Hiszen a betegek jó része sürgős ellátást igényel. Végső célunk, hogy az akut és a nem sürgős ellátás is meg tudjon valósulni helyben. A dél-Dunántúlon egyedül Pécsen végez hasonló technikával ilyen műtétet néhány kolléga.



Entz Bertalan szerint az ilyen beavatkozást igénylő betegségből tized annyi van jelenleg, mint szürke hályogból. – Szürkehályog-műtétre jelenleg ezren várnak nálunk – mondta. – Amennyiben lesz saját gépe a kórháznak, heti két-három új szemészeti beavatkozást tartok reálisnak.

Az üvegtest és a retina betegségeinek gyógymódja

A vitrectomia a szemsebészet egy olyan területe, melynek során a sebész a szemlencse mögötti térben operál, az üvegtest és a retina betegségeit gyógyítja. A műtétek végzéséhez drága műtéti műszereken túl speciális diagnosztikai eszközök, és az üvegtesti műtétek területén szerzett szemsebészeti gyakorlat szükséges. Számos olyan betegség ismert, amely vitrectomiával eredményesen gyógyítható, mind például az ideghártyaleválás, az üvegtesti vérzés, cukorbetegség szemészeti szövődményei, az éleslátás helyét deformáló membránok, vagy annak helyén kialakult apró szövethiányok (maculalyukak). Súlyos sérülések, vagy a szürkehályog-műtét néhány ritka szövődményét is eredményesen kezelhetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!