Közélet

2008.12.31. 08:41

A legszebb akasztástól a legmegrázóbb bűnesetig

Balul elsült száguldás, befuccsolt üzleti manőver és kapitális őrültségek: a somogyi listára idén újabb rekordok iratkoztak fel. Vaskos és meghökkentő meglepetések is születtek a véget érő esztendőben.

Harsányi Miklós

A legsebesebb sofőr. A gyorshajtók lehidaltak a büntetésektől. Nemritkán ugyanis súlyos tíz- és százezreket csengettek az államkasszába. A toplista első helyezettje egy Mercedes sofőrje volt. Az M7-es autópályán – az engedélyezett 130 helyett – 235 kilométeres sebességgel repesztett. A hatóság 150 ezer forintról állított ki számlát.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A legbetyárosabb miniszter
[/caption]
A legnagyobb bukta. A termelőket nyomorba dönti a szégyenteljes felvásárlási ár – dohogtak a somogyi érdekvédelmi szervezetek. Tengernyi gondja akadt a kukoricatermesztőknek. Idén elképesztő mélységekbe zuhant a termény ára. Egy tonna kukoricát tavaly ősszel 55 ezer forintért adhattak el a kereskedőknek, idén csupán 20 ezer forintot fizettek a gazdáknak.

A legtöbb sérült. Somogybabodon április másodikán autóbusz és személygépkocsi ütközött össze. A balesetben egy személy életét vesztette, 15-en megsérültek. Mindkét jármű az árokba csapódott, a személyautó vezetője a nagy erejű ütközésben azonnal meghalt.



A legszebb akasztás. Huszonkét kiló 83 deka – ekkora ponttyal büszkélkedett az a pecás, aki a Desedán akasztotta meg álmai halát. Fénysebességgel terjedt el a hír. A pecásokban ismét felcsillant a remény, hogy mégiscsak bőven van hal a tóban.

A legmegrázóbb bűneset. Tizennégy évi, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság azt a két 17 éves kaposvári fiatalembert, akik májusban brutális kegyetlenséggel meggyilkolták osztálytársukat – adtuk hírül decemberben. A két vádlott higgadtan vette tudomásul a bíróság ítéletét.

A leghosszabb kárfelszámolás. Egy nyerges kamion szeptember 10-én hajnali négykor az autópályán szalagkorlátnak ütközött. Rakománya, a húsz tonna vízbázisú falfesték nagy része az úta borult. A balatonboglári és a siófoki tűzoltók vonultak ki a helyszínre, s a jármű áramtalanítása után az autópálya-kezelőkkel együtt magasnyomású mosóval letisztították az úttestet.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A legbátrabb katasztrófavédők (Gyakorlat fabábúval)
[/caption]
A legnagyobb fogás. Több mint négyezer tonna kukorica sikkasztásával kapcsolatos bűnügyben vizsgálódtak a somogyi rendőrök. Rekordnagyságúnak mondott összeget, mintegy 200 millió forintnyi kárt emlegetnek az eset kapcsán.

A legsúlyosabb anyagi kár. Lezuhant egy helikopter Nagybajomnál. Öten utaztak a gépen, közülük hárman súlyosan, egy személy pedig könnyebben sérült meg. A gép nem gyulladt ki, a kárt 80 millió forintra becsülték.

A legnagyobb zuhanás. Befellegzett a színesfémbiznisznek, lezuhantak a felvásárlási árak. Villámcsapásként érte a gyűjtögetőket a válság, amelynek hatását napokkal később már megérezték. December elején megyénkben például már csak 23 forintot fizettek egy kiló apróvasért, bezzeg a nyáron még 80 forintot perkáltak le a kereskedők.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A leggyorsabb motorok indulni készülnek (Taszár, gyorsulási verseny)
[/caption]A lebüdösebb nap. Gázszivárgást éreztek a siófoki Ezüstparton. Az augusztusi akcióban a kiáramló gázt védősugárral lecsapatták, s a százméteres körzeten belül található harminc épület lakóit azonnal értesítették.

A leghatalmasabb kiterjedésű tűz. Csaknem kétszáz hektáron égett a nádas Balatonbogláron. Négyes kiemelt riasztást rendeltek el, a tűz már a közeli házakat is veszélyeztette. A boglári tűzoltók mellett marcali, kaposvári, siófoki, nagykanizsai, keszthelyi és balatonfűzfői szakemberek is bekapcsolódtak az oltásba.

A legkellemetlenebb elázás. Sűrűn csengett a tűzoltóság ügyeleti telefonja június másodikán. Akkor éjjel csaknem 58 milliméter eső zúdult Kaposvárra, ezért rövid időn belül 31 helyre riasztották az egységeket. Egy mélygarázs – az ott parkoló autóval együtt – teljesen víz alá került.

A legdurvább átvágás. Nem bontottak pezsgőt a vendéglátósok, amikor arról értesültek: jövőre bevezetik a napi standolást. Valóságos népmozgalommá terebélyesedik a tiltakozásuk. Idén ez okozta a legnagyobb felháborodást a somogyi vendéglátósok körében. A Kiskereskedők Országos Szövetségének somogyi vezetői egyszerűen közérzetrontó intézkedésnek minősítették a jövőre tervezett szabályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!