Önzetlenség és hagyomány

2024.08.23. 17:02

Véradás retró módon Siófokon: Virslivel és sörrel várta a Magyar Vöröskereszt a segítőket

A Magyar Vöröskereszt siófoki retro véradásán virslivel és sörrel várták azokat, akik készek voltak mások életét megmenteni ezzel az önzetlen cselekedettel.

Hajdú Marianna

A siófoki retro véradásra érkezők várakoznak a regisztrációra a könyvtárban

Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

A Magyar Vöröskereszt évről évre szervez retro véradásokat Siófokon, ahol a régi hagyományok szerint virslivel és sörrel köszöntik a véradókat. Az idei eseményt pénteken tartották a siófoki könyvtárban, ahol már az első félórában kiderül, hogy idén sem lesz hiány jelentkezőkben. A retro véradásra nemcsak a helyiek, hanem a környékbeli településekről, de még az ország távolabbi részéről is érkeznek.

 Egy fiatal nő ül egy véradó székben a retró véradáson.
Ádám Nikolett szabadságát szakította meg, hogy részt vegyen a Magyar Vöröskereszt retro véradási akcióján 
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

A véradás elengedhetetlen az egészségügyi ellátásban. Számos életmentő helyzetben van szükség vérre, legyen szó sürgősségi beavatkozásokról, betegségek kezeléséről vagy műtéti beavatkozásokról. A véradóktól érkező vér sokszor a különbséget jelenti az élet és a halál között. 


Németh Józsefné, a Magyar Vöröskereszt siófoki szociális segítőjétől azt is megtudtuk, hogy idén 50 főre tervezték az eseményt, és már az első órában sokan érkeztek. A retro véradás különlegessége abban rejlik, hogy a véradók egy kis nosztalgiával vegyített hangulatba is csöppennek, miközben vért adnak, ugyanis nemes cselekedetükért virsli és sör jár cserébe, mint ahogy az annak idején is dukált. A nyár fővárosában az önkéntes véradók pénteken plusz ajándékot is kaptak: extra kuponokkal az óriáskereket is kipróbálhatták.

Ádám Nikolett Budapestről érkezett és a szabadságát tölti Zamárdiban, itt értesült a véradásról. Mint mondta, ez már a második alkalom, hogy vért ad, és teljesen egyértelmű volt számára, hogy egy kis időt áldozva a pihenésből, ősszeköti a kellemest a hasznossal. Ráadásul extra egy nap szabadsággal honorálja munkaadója a véradást.

 

Vért adhatnak azok a személyek, akik megfelelnek az alábbi alapvető feltételeknek:

Életkor: 18 és 65 év közöttiek. Első véradás esetén maximum 60 éves korig.

Tesztsúly: 50 kg.

Egészségi állapot: Jó általános egészségi állapotban kell lenni, nem szenvedve súlyos vagy fertőző betegségben.

Előző véradások: Férfiak évente akár ötször, nők évente négyszer adhatnak vért, legalább 56 napos szünettel két véradás között.

Gyógyszerszedés: Bizonyos gyógyszerek szedése akadálya lehet a véradásnak, ezért az ilyen eseteket mindig meg kell beszélni az orvossal vagy a véradás előtti vizsgálat során.

Friss tetoválás vagy piercing: Tetoválás vagy piercing után minimum 6 hónapot kell várni a véradással.

Utazások: Egyes trópusi országokban tett látogatások után is lehet időszakos korlátozások.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!