Bulvár-celeb

2024.06.12. 18:35

Elolvadunk: ritka állatok születtek egy magyar állatkertben (videó)

A Madagaszkár szigetén őshonos állatok száma napjainkban egyre csökken.

MW

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A legnagyobb makifajnak számító fekete-fehér vari (Varecia variegata) egyedeinek születtek kölykeik a Nyíregyházi Állatparkban.

A tenyészpár három éve él együtt a sóstógyógyfürdői látványosságban, a tizenhét éves anyaállat egy lengyel, míg a huszonegy éves hím egy olasz állatkertből az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett Nyíregyházára. A tavalyi szaporulat után ez volt a második almuk - mondta  Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője szerdán az MTI-nek.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A szakember hozzátette, a többi makifajtól eltérően a vari saját maga építette fészekben, száz napnyi vemhesség után hozza világra fejletlen utódait, akiket nem a testén hordoz, hanem a szájában cipel és egy védett fészekben vagy odúban neveli őket.

Elolvadunk: ritka állatok születtek egy magyar állatkertben (videó)

A most két hónapos kölykök egyre többen tartózkodnak a kifutóban, egyelőre főként anyatejjel táplálkoznak, de már kóstolgatják az édes, lédús gyümölcsöket is - írja a Nyíregyházi Állatpark közleménye alapján a szon.hu.

A Madagaszkár szigetén őshonos állatok egyedszáma napjainkban az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes pusztítása miatt drasztikusan csökken.

A kontrasztos fekete-fehér mintázatuk a fák lombkoronájában kiváló rejtőszínt biztosít számukra, kommunikációjukban a hangjelzések a legfontosabbak, jellegzetes üvöltésük messzire elhallatszik.

Különleges nevüket a bennszülöttek adták az állatoknak: napimádó szent állatnak, Vari candanasnak tartották őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!