Nyári tábor

2024.06.27. 19:51

Lóháton vakációznak a somogyi gyerekek

Somogyban nagy hagyománya van a lovastáboroknak, népszerűségük töretlen: a kaposvári Meistro Lovasklub idei első nyári foglalkozására összesen 17-en jelentkeztek, a Póni ovi napközisei közül a legfiatalabb négy éves. A gyerekek legnagyobb örömére Stella, Mézi, Kapitány, Seriff és Boszi is szinte állandóan rajtra kész, a zárónapon Kapos-parti minitúrával búcsúznak a táborozók.

Harsányi Miklós

Fotó: Muzslay Péter

A Meistro Lovasklub első nyári tábora pénteken zárul, a mostanin kívül még öt turnust szerveznek. Ezúttal főként kaposvári gyerekek sajátítják el a lovaglás alapjait, de akad olyan budapesti kislány, aki a városban pihen nagymamájánál és részt vesz a foglalkozásokon. 

Dóri, Stella már a pályára mehet

 – mondta Meiszterics Edit lovasedző az egyik tanítványának.  

Lépés, ügetés, alakzatgyakorlat, most részben ez a program, de a nagyok akadályt is ugranak.  Hosszú évek óta minden nyáron megszervezzük a tábort, a visszatérőkön kívül új jelentkezők is érkeznek. 

A gyerekek tudásszintjüknek megfelelően lovagolnak, az edzésre bőven van hely, három pálya áll a rendelkezésükre. Bár eltérő korú diákokról van szó, az állatok szeretete összeköti a csapatot.  Fegyelmet, szorgalmat és kötődést ad nekik a lovaglás.

Bár délelőtt erősen tűzött a nap, a kezdők – lovasoktató felügyelete mellett – szorgalmasan folytatták a futószáras gyakorlatokat. A 16 éves Szabó Lilla Réka ötven órás közösségi szolgálatát töltötte,  órákon át kitartóan segítette a képzést. A hat és fél éves Bánhegyi Zoé másfél esztendeje lovagol, kiválóan érezte magát Flash hátán. Edzője szerint tehetséges a kislány, aki a Meistro lovastanya napokban megtartott versenyén – a mini futószáras kategóriában – a második helyet szerezte meg. A hét éves Barna Linda harmadik éve táborozik és máskor is boldogan jönne.  Meiszterics László, a csapat elnöke azt mondta:  a lovasok közössége erős, a gyerekek akár életre szóló barátságokat köthetnek.

A legkisebbek programját kézműves foglalkozás is kiegészíti, a Póni ovi napközisei stílusosan lovas plakátot készítenek.

– mondta Bánhegyiné Tanai Tünde táborvezető. – A lovagláson kívül a lóápolás alapjait és a legfontosabb felszereléseket is megismerik. A gyerekek önállóak, fegyelmezettek, s zárásként a Kapos partnál lovas minitúrán vesznek részt.

Híres magyar olimpikonokról is hallhatnak a tini lovasok

A kaposvári Korona Póni Klub Egyesületnél  a jövő héten indul az első öt napos nyári tábor, ahová  6-14 éves gyermekek járnak. Patakiné Kiss Katalin, a Gyertyános-völgyi egyesület vezetője elmondta: a napi két lovagláson kívül mindennap elméleti képzést is tartanak. Változatos témákról esik szó: a lovardai szabályok és a lóápolás főbb tudnivalóin kívül az öltözködésről továbbá a híres magyar lovasokról és az olimpikonokról is hallhatnak majd a gyermekek, s kézműves foglalkozások is szerepel a programban. 

A nyári napközis táborokat 20 éve tartják, nagy az érdeklődés és ezen kívül a sérült gyermekeknek – végzett lovasterapeuta irányításával – két lovasterápiás tábort is szerveznek.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában