Desszert ötlet

2024.07.13. 07:46

A hét süteménye: a kapros túrós lepény

Kivételesen nem édességet hoztunk, hiszen sokan azt nem szívesen fogyasztják a hőségben. Így egy sós finomságra esett az eheti választásunk, amely után megnyalhatjátok mind a tíz ujjatok.

Koszorus Rita

HOZZÁVALÓK
A tésztához:
0.5dl    tej    
1ek    porcukor    
1.5dkg    élesztő    
25dkg    finomliszt    
1tk    só    
10dkg    hideg vaj    
1db    tojás    
1ek    tejföl    
A töltelékhez:
1kg    túró    
10dkg    cukor    
1tk    só    
1n. csok    kapor    
2ek    búzadara    
3db    tojássárgája    
1dl    tejföl    
4db    tojásfehérje    
A tetejére:
1db    tojássárgája    
2ek    tejföl    

 

ELKÉSZÍTÉS
A kapros-túrós lepényhez a tejet langyosra melegítjük, szórunk bele 1 teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, és meleg helyre tesszük, míg felfut.
A robotgép táljába szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval és a maradék cukorral, majd elmorzsoljuk a kockákra vágott, hideg vajjal.
Készítünk egy mélyedést a lisztes keverék közepébe, beleütjük a tojást, hozzáöntjük a tejfölt és az élesztős tejet.
A robotgéppel addig dagasztjuk, míg már nem ragad a tál falához. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Ekkor kelesztőtálba tesszük, letakarjuk konyharuhával, és langyos helyen pihentetjük 30 percig.
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, az apróra vágott kaprot, a búzadarát, a tojássárgájákat és a tejfölt. Alaposan összekeverjük, majd a fehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan ezt is beleforgatjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kivajazunk, kilisztezünk egy 30 × 45 cm-es tepsit.
A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen a tepsivel megegyező nagyságúra nyújtjuk, a tepsibe simítjuk, majd ráöntjük a tölteléket.
A tepsit a forró sütőbe toljuk, és a lepényt 30 percig sütjük.
Közben a tojássárgáját és a tejfölt összekeverjük. A tepsit a 30 perc letelte után kivesszük, a lepényt megkenjük a tojásos tejföllel, visszatoljuk a sütőbe, és további 10-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Langyosra hűtve, kockákra vágva tálaljuk.
NÉZD MEG VIDEÓN, HOGYAN KÉSZÜL A KAPROS-TÚRÓS LEPÉNY!
 

 

Forrás: Mindmegette

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!