Ünnepi hangulat

2024.09.07. 17:25

Habparti és köményes pacal csalogatott a Koppány napokra - FOTÓ, VIDEÓ

A legfinomabb sültek és a legjobb pörköltek illata töltötte be szombaton a törökkoppányi Koppány vezér park levegőjét, hiszen ezen a hétvégén tartják a hagyományos Koppány napokat.

Koszorus Rita

Jó szokásukhoz híven ezúttal is fakanalat ragadtak a törökkoppányiak hogy megmutassák egymásnak, ki készíti a legfinomabb ételeket. Dél körül már szépen körvonalazódott a menü a Koppány napokon. 

 

– Két család főz együtt, minden évben el szoktunk jönni ide és elkészítjük azt az ételt, ami mindkét famíliának ízlik. Most sertés karajt sütünk, amit gombával és cukorborsóval tálalunk –, mondta el Fülöp Zsuzsi
Velük szemben, a park túloldalán illatos füst terjengett, a grillben pedig már aranybarnára kezdtek pirulni a pácolt húsok. De itt egy háromlábat is fel véltünk fedezni, amelyen bográcsban rotyogott a pacal. 

– Nem vagyok a paprikás alap híve, inkább a bors meg a kömény domináljon–, mondta Muth András, aki szerint azért érdemes eljönni a főzőversenyre, mert ilyenkor van lehetőség kikapcsolódni. – A hétköznapokon mindenki siet, megy dolgozni, most itt egy tányér étel, vagy pohár ital mellett tudunk kicsit beszélgetni is, tette hozzá. 
Éppen ez volt a cél, a közösségépítés, húzta alá Varga György polgármester is. – Rekordszámú főzőcsapat van idén, mert huszonketten neveztek Törökkoppányból és a környező településekről, mondta a településvezető. 


A programot minden évben úgy állítják össze, hogy mindenki érdeklődésének megfelelő programot találjon. Így a nap egyik fő attrakciója volt szombaton a habparti, amelyhez a Szorosadi Önkéntes Tűzoltók szolgáltatták a habot. A gyerekek sikítozva vetették bele magukat mókába, hiszen a nagy melegben jól esett a hűsítő hab. Olyannyira, hogy még olyan is volt, aki meghempergett a habtengerré változott fűben. 
S persze a szabadidős programok mellett a kultúra is kiemelt szerepet kapott a rendezvényen, itt tartotta meg Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója új kötetét. 

– Ez egy tanulmánykötet, amely 2023-ban jelent meg és úgy gondoltam, hogy a szülőfalumba is el kell hoznom. Olyan írásokat tartalmaz, amelyek a két háború közti Magyarország történelmével foglalkoznak, hadtörténettel, illetve meghatározó katonai és politikai vezetők életrajzát tartalmazza, mondta a Törökkoppányból elszármazott Széchenyi-díjas történész. 

A Koppány napok délután színpadi programokkal folytatódott, majd a focimeccset követően néptánccsoportok előadásával és Postás Józsi fellépésével folytatódik. A tizedik, jubileumi rendezvényt utcabál és tűzijáték zárja. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában