2024.07.25. 13:02
Izgalmas ízkavalkád versenyez az Év Strandétele döntőjében
Idén a Balatonon a vendéglátósok 40 különleges étellel neveztek be az Év strandétele versenyre, ami minden eddigi rekordot megdöntött.
A Balatoni kör szakmai előzsűrije 10 különleges és innovatív balatoni strandételt juttatott a döntőbe
Forrás: Heim Alexandra
Az idei Év Strandétele verseny újra magához csalogatta a Balaton legkreatívabb és legbátrabb vendéglátóit. Nem mindennapi ételekkel, újszerű ízkombinációkkal és igazán innovatív megközelítésekkel álltak elő a nevezők, hogy megmérettessék magukat Európa egyedülálló strandétel versenyén.
A Balatoni Kör által szervezett esemény előzsűrije – amely gasztronómiai szakértőkből és helyi séfekből állt – négy nap alatt 40 különleges balatoni ételt kóstolt meg, hogy kiválassza a tíz legígéretesebb döntős nevezőt.
Az Alsóörsi Fogas Bisztró vegán tacoja egy modern és egészségtudatos választás, míg a Balatonboglári Gianpiero's a hagyományos magyar konyha modern fordulatát hozza el a harcsa hortobágyi, rántott kovászos uborka és gyerekkorunk tejbedarája révén. Siófokról a Julcsi kalácsoda csatlakozik a sajtos baconos kalács és a liofilizált málnás kürtőssel, amely a magyar cukrászat újító szellemét mutatja.
A Balatonszemesi Kikötő Étterem egy helyi specialitást, a Szemesi szűzet tálalja, míg a Balatonlellei Mesés nyári töltött káposztát és grillezett töltött paprikát kínál, amelyek a magyar konyha zöldségalapú ételeit emelik ki. Gyenesdiásról, a Móni süti hozza el a Balatoni rizlinges "almafröccs" desszertjét, egyedülálló alkotást az ital és sütemény találkozásából.
Alsóörsön az Olíva büfé kreatív kínálata a pisztácia pesztós lángossal bővül, míg a Balatonmáriai Pizza Sztori a Balancsinit, egy helyi pizza variációt mutat be. A Zamárdi Tiki Bisztró Tokatsu szendvicse és tarhonyapudingja egzotikus ízeket hoz a tó partjára. Végül, de nem utolsósorban a Badacsonyörsi Vánkos grillezett patisszonjával és kukoricahabbal várja a zsűrit és a közönséget.
– A mezőny idén rendkívül erős, a kreativitás és az újítás szele mindenkit magával ragadott. Különösen izgalmas volt látni, hogy a helyi alapanyagok milyen szerepet kaptak a készítés során – emelte ki Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája, majd hozzátette, a verseny nemcsak a döntősöknek ad lehetőséget a megmérettetésre, hanem hozzájárul a balatoni gasztronómia fejlődéséhez is, felhívva a figyelmet a régió kulináris kincseire.