2 órája
A hét süteménye: sütőtökös pite
Lassan elérkezik a bekuckózós esték ideje, amikor a hűvösből betérve jól esik egy szelet forró sütemény, amely már az ősz illatával árasztja el a lakást. Ezért hoztuk el erre a hétvégére a szezon egyik slágerét a sütőtökös pitét. Sütőtököt már kaphatunk több kereskedőnél a Kaposvári Nagypiacon és a termelők is hamarosan kihozzák portékáikat, így friss alapanyagból készíthetjük el ezt az ínycsiklandó finomságot.
Hozzávalók
A tésztához (24 centis piteforma):
25dkgliszt
15dkgvaj
5dkgporcukor
1/2dbnarancs
1dbtojás
A töltelékhez:
40dkgsütőtök
5dkgporcukor
1/2teáskanálőrölt fahéj
1/2teáskanálőrölt szerecsendió
1/2teáskanálőrölt gyömbér
1késhegynyiőrölt szegfűszeg
1evőkanálvaníliaaroma
1/2dbnarancs
3dbtojás
1dlhabtejszín
Elkészítés
- A sütőtököt sütőben megsütjük.
- A pitetészta elkészítéséhez a lisztet, a kockákra vágott hideg vajat és a porcukrot egy késes aprítóba tesszük. Jöhet hozzá egy fél narancs reszelt héja és egy csipet só, majd az egészet géppel morzsásítjuk. Ezután hozzáadunk egy egész tojást, és tésztává dagasztjuk. Kézzel gombóccá formázzuk, és folpakba csomagolva a hűtőben pihentetjük.
- A megsült sütőtökről leszedjük a héját, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, majd jöhet a fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg és a vaníliaaroma. Kerül még bele reszelt narancshéj, három tojássárgája és egy csipet só. Az egészet alaposan összekeverjük. Ha a tök nem elég édes, jöhet bele még porcukor, majd egy deci habtejszín, és alaposan összekeverjük.
- A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőtökös keveréket.
- A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, és piteformába tesszük. A kilógó széleket lecsípjük, és a maradék tésztát újragyúrva, majd visszahűtve felhasználhatjuk a dekorációhoz. A tészta alját az ujjbegyünkkel több helyen lenyomkodjuk, hogy kis mélyedések keletkezzenek.
- A nyers tésztára kanalazzuk a tölteléket, és 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük a legalsó rácsra, alsó-felső sütési módon. 50-60 percig sütjük, amíg a töltelék meg nem szilárdul.
- Kihűtve, a maradék tésztából sütött levélformákkal és vágott dióval díszítjük.