Belemerültek a 12 fokos Balatonba

2 órája

Októberi fürdőzés Siófoknál: nyakig a vízben is őszinte volt a mosolyuk

Nyakig merült a 12 fokos Balatonba egy népes siófoki társaság. A jéghideg vízben is őszinte volt a mosolyuk és partra lépve mindannyian azt mondták: a késő őszi fürdőzésnek egyetlen percét sem bánják.

Hajdú Marianna

Október vége van, a Balaton vize hideg, az időjárás hűvös, de a siófoki társaságot ez sem tartotta vissza a fürdőzéstől. Szerdán tucatnyi bátor lélek gyűlt össze a parton, hogy megmutassák, 12 fokos vízben is lehet szívből nevetni, még ha az első néhány másodpercben nem is őszinte a mosoly.

Októberi fürdőzés a Balatonban
Októberi fürdőzés a Balatonban 
Fotó: Lukács István

Bóta Attila, az esemény főszervezője elmondta: a csoport nagy részének nem volt újdonság a hideg víz, jó ideje tudatosan, felelősséggel ismerkednek a hidegvizes merülésekkel, úszásokkal. – Hasonló érdeklődési körű emberek vagyunk, akik együtt élvezik a hideg vizes merülések jótékony hatásait, mert sokkal biztonságosabb dolog együtt merülni, mint külön-külön. A programjainkon mindenki egyéni kockázatvállalás mellett, a saját felelősségére vehet részt – mondta a szervező.

Bóta Attila elmesélte, spontán kezdeményezésként indult az őszi fürdőzés, de a résztvevőkből mára baráti társaság formálódott. 

A hideg víz kedvelőinek közössége gyorsan nőtt: néhány hét alatt már közel százan csatlakoztak a Facebook-csoporthoz. Most tucatnyian döntöttek úgy, hogy belemerülnek a 12 fokos Balatonba, az Ezüstparton, az Arany János utca végén. Voltak, akik először próbálták ki a hideg vizet; a kezdeti megilletődöttségük után, pár perc múlva már – remegve és vacogva ugyan – ők is bátran úszkáltak. 

– Az első alkalommal az Újhelyi strandnál próbálkoztunk, de ott nehéz volt a köveken bejutni a vízbe – mondta Bóta Attila. – Most az Ezüstparton az Arany János utcánál egy csónakleresztő rámpánál merültünk, ahol sokkal könnyebb és biztonságosabb volt bemenni a Balatonba.

A résztvevők között van, aki csak egy-két percre merészkedett be, míg mások – például egy tapasztalt téli úszó – hosszabb időt töltöttek a vízben. 

– Ez a résztvevők számára nem verseny. Nem az a lényeg, ki meddig bírja, hanem hogy jól érezzük magukat, és közben egy kis edzést is kapjon a testünk – hangsúlyozták.

A fürdőzés utáni következő nagy kihívás: felmelegedni!  – A hideg vizes merülés még csak a próbatétel első és eléggé meglepő módon a könnyebbik fele, mert ez után jön a visszamelegedés, ami sokszor jóval keményebb és hosszabb folyamat, mint a vízben töltött idő. Én a külső segítség nélküli, természetes visszamelegedésben hiszek, amelyről Zimányi Andrástól (ő úszta át először télen a Balatont) sokat tanultam, olvastam. A külső segítség nélküli visszamelegedés során alapvetően a szervezet saját biológiai folyamataira támaszkodunk, különböző mozgásformákkal és egyéb “praktikákkal” próbáljuk segíteni a hőtermelésünket, hogy a lehűlés után újra elérjük az egyensúlyi állapotot. A lényeg, hogy merülés után gyors törölközés, száraz ruha felvétele után mindenképpen mozogjunk, tornázzunk, kocogjunk elősegítve testünk természetes visszamelegedését– magyarázta Attila.

Bóta Attila és társai már további terveket is szövögetnek. Szeretnének egy adventi csobbanást is szervezni, egy kis közösségi mulatságot.

Remélem sikerül egy olyan komolyabb eseményt szerveznünk, ahol már orvosi felügyelet, öltöző és komfortosabb körülmények is segíthetik a program résztvevőit - magyarázta Attila.
Persze addig is folytatják a programokat, és örömmel várják a merész csatlakozókat.

Akár új barátok szerzésére, akár egy kalandra vágyik valaki, ez a siófoki hideg fürdőzés garantáltan felmelegíti a szívet. Mielőtt azonban csatlakoznánk az önjelölt csapathoz, érdemes tisztában lennünk egészségi állapotunkkal. Számos előnye mellett veszélyeket is rejthet, amennyiben nem kellő óvatossággal és fokozatosan vágunk bele a téli merülésbe.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában