Adomány

2023.08.15. 20:00

Összeöntötték a somogyi gazdák lisztadományát Balatonőszödön

Tizenharmadik éve gyűjtenek hazai és határon túli rászorulóknak lisztet a vármegyében gazdálkodók. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem Program keretében Somogyban tizenöt gyűjtőponton adhatják még le adományaikat a gazdák augusztus végéig.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Ünnepi szentmisével vette kezdetét a kenyérünnep Balatonőszödön kedden délután. A Mária-kápolnához huszári felvezetéssel lovaskocsin érkezett meg a somogyi gazdák búza adománya. Antal János polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a vármegye összeöntési ünnepét Balatonőszöd rendezik. Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz)elnöke köszönetét fejezte ki, hogy a somogyi gazdák tizenharmadik alkalommal is részt vettek a Magyarok Kenyere Programban. 

 

–  Az elmúlt esztendőben az aszály ellenére ezer tonna gabona gyűjt össze és százezer emberhez jutott el a lisztadomány, az idén várhatóan még több helyen tudunk segíteni az eddigi számok alapján – emelte ki Jakab István. – Ez a program a magyar gazdák lelkéből fakad, senkit sem kell győzködni, van hitünk és erőnk bőven – tette hozzá. Jakab István bejelentette, hogy egy ösztöndíjprogramot indítanak tehetséges, hátrányos helyzetű fiatalok számára, és hogy jövőre Somogyváron rendezik az országos kenyérünnepet. 

Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke köszöntőjében kiemelte: 15 somogyi gyűjtőponton eddig 40 tonna búza gyűjt össze 300 somogyi gazdának köszönhetően, de még augusztus végéig lehetőségük van adakozni. Witzmann Mihály országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte: a hitről, a szülőföld szeretetéről, az egymás megbecsülésről, a mezőgazdaságról, az összetartozásról szól ez a program. –  Egy erős nemzet egy ország fejlődésének a záloga; a mai nap köszönet jár a gazdáknak, akik sokan most nem itt ünnepelnek velünk, hanem a földeken dolgoznak, hogy egészséges élelmiszer kerüljön az asztalunkra. Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta: a Magyarok Kenyerek Program számos hátrányos helyzetű somogyi családnak, nevelőotthon élő gyermeknek nyújt  segítséget, megkönnyítve a mindennapok költségeit.

 

Több ezer somogyi kapott a lisztből


 

A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program szervezői az egyik legfőbb feladatuknak tekintik a Magyarország egész területéről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta településeiről felajánlott búza összegyűjtését, megőrlését, majd az így előállított magyar liszt rászorulók ellátásával foglalkozó egyházi és civil szervezetek, intézményeknek adományozzák. Somogyban tavaly 439 gazda révén több, mint 48 tonna búza gyűlt össze. Közel 8000 fő kapott lisztet a szociális intézményeken, gyermekotthonokon, egyházakon és a Kaposi Mór Oktató Kórház alapítványán keresztül. A programhoz kapcsolódóan a Pacs és Társa Kft. önként, adományként vállalta a fuvarozást. Az idei évben a Zala-Cereália Kft. vállalta a somogyi búza őrlését. A kenyérünnep koncertekkel, színházi előadással és utcabállal zárult Balatonőszödön. Kézműves vásár és népi játékok várták az érdeklődőket.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában