Az utolsó napokért küzdenek a családok

2024.08.30. 11:28

Az iskolakezdés előtt zsúfolásig telnek a balatoni strandok

Az utolsó hétvégéken zsúfolásig telnek a balatoni strandok. Az iskolakezdés előtt, miközben a családok igyekeznek kiélvezni az utolsó pillanatokat a tóparton, újra feldübörög a balatoni szezon, még utoljára.

Hajdú Marianna

Aki csak teheti még kiélvezi a napsütést és a vizet a Balaton partján.

Forrás: pixabay

Az iskolakezdés előtti utolsó hétvégék különösen forgalmasnak mutatkoznak a Balatonon. A tó környékén szinte minden szállás foglalt, a strandokon pedig alig találni szabad helyet. A családok egy utolsó, emlékezetes balatoni nyaralásra készülnek, mielőtt a szeptemberi tanévkezdés véget vetne a nyári pihenésnek.

Gyermek a Balaton partján az iskolakezdés előtti utolsó hétvégén
Az iskolakezdés előtt még sok gyermekes család igyekszik kiélvezni azt utolsó hétvégét a Balatonon
Forrás: pixabay

A nyári zsúfoltság most fokozottan érezhető, ahogy az augusztus végi meleg és az iskolakezdés közelsége együttesen tereli a családokat a Balaton felé. A strandon játszó gyerekek és az árnyékban pihenő felnőttek nyugalma jelzi, hogy az itt eltöltött idő valóban értékes minden résztvevő számára.

Iskolakezdés előtti roham a Balatonon

A szülők igyekeznek minden szabad percet kihasználni, hogy még egyszer megajándékozhassák gyermekeiket egy felejthetetlen nyaralással. A Balatoni Turizmus Szövetség kérdőíves felmérést végzett a Balaton partján pihenő gyermekes családok körében. A friss felmérés szerint a szülők 91 százaléka úgy nyilatkozott, hogy szeptemberben, a hétköznapokon már biztosan nem térnek vissza a Balatonra, akármilyen meleg is lesz. Ez jól mutatja, mennyire meghatározó szerepet játszik az iskolakezdés a családok nyaralási szokásaiban.

Tudatos tervezés vagy spontán kaland? A balatoni nyaralás dilemmái

A balatoni nyaralók körében egyre inkább előtérbe kerül a tudatos tervezés. Az idei év adatai szerint a szülők 67 százaléka legalább egy-három hónappal előre foglalta le a szállását. Ugyanakkor a spontán utazás varázsát kevesen vállalták be, különösen az iskolakezdés előtti hajtásban.

A felmérés eredményei azt is mutatják, hogy a szülők többsége szeretne többet utazni, mint amennyit az idei évben megtehetett. A válaszadók 87 százalékának határozott szándéka, hogy ha jövőre lehetőségük adódik, többet szeretnének a Balatonon pihenni.

Őszi nyugalom azoknak, akik a csendes Balatonra vágynak

Ahogy véget ér a nyári vakáció és a gyerekek visszatérnek az iskolapadokba, a Balaton is csendesebb, meghittebb arcát mutatja. Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint nem kell attól tartani, hogy a Balaton kiürülne ősszel. Az őszi időszakban azok a turisták érkeznek, akik a nyári zsúfoltság után a nyugalomra és a csendes pihenésre vágynak.

A „csendes utazás” egyre népszerűbb trend, különösen azok körében, akik a nyüzsgő mindennapokból szeretnének elvonulni. A Balaton tehát nem csupán a nyári nyaralások helyszíne, hanem egy olyan menedék, ahol a látogatók újra összhangba kerülhetnek önmagukkal és a természettel az őszi hónapokban is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában