A kékalga okozta ivóvíz problémákra AI alapú algoritmus nyújthat megoldást

2 órája

Mesterséges intelligencia hozhat megoldást a büdös víz ellen a Balatonnál

Egyre gyakrabban okoz vízminőségi gondot a kékalga a Balatonon. A mesterséges intelligencia – hajódrónok és speciális mérőeszközök segítségével – megoldást hozhat a kellemetlen szagok és az algavirágzás ellen.

Hajdú Marianna

A mesterséges intelligencia segít kutatni

Nemrég látott napvilágot a hír, hogy a Balatonon ismét problémát okoz a kékalga, amely olyan mértékben elszaporodott, hogy még az ivóvíz minőségére is hatással volt. Sokan tapasztalták a Balatonszéplaki Vízmű ellátási területén, hogy büdös az ivóvíz, és a vizsgálatok alapján mindez a kékalga miatt történt. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakemberei most egy olyan mesterséges intelligencia által létrehozott algoritmust fejlesztenek, amely segíthet előre jelezni a kékalga-virágzást. 

A kutatóintézet csapata a norvég NORCE Kutató Központ, valamint a spanyol Valenciai Egyetem szakértőivel fogott össze, hogy megoldást találjanak erre az egyre súlyosbodó problémára. Az algoritmus célja, hogy a kékalga terjedését még azelőtt jelezze, hogy komolyabb gondot okozna, így megelőzhetők lennének az olyan kellemetlenségek, mint a víz szagának romlása.

Hogyan lehet a mesterséges intelligencia a megoldás kulcsa a Balaton problémájára? A válasz: adatgyűjtéssel. 

A kutatók nem csupán elméletekre építenek, hanem folyamatos terepi mérésekkel dolgoznak. Az októberi mérés során egy hajódrónt használtak, amely különleges algaszondával volt felszerelve, s amely képes adatokat gyűjteni a kékalga mennyiségéről a Balatonban. 

A hajódrón olyan területeken is képes méréseket végezni, amelyek hagyományos hajóval nehezen megközelíthetők – így a tó legeldugottabb részeiről is fontos adatokat szolgáltat.

A kutatók számára óriási előnyt jelentett, hogy a hajódrón által gyűjtött adatok rövid idő alatt nagy mennyiségű információval szolgáltak. Még a Siófoki-medence közepén is pontos képet kaptak az algák mennyiségéről. 

A drón segítségével nemcsak a jelenlegi állapotot tudják felmérni, hanem a jövőbeli algavirágzásokat is képesek lesznek előre jelezni, ami kritikus fontosságú a vízminőség megőrzése szempontjából.

Ez a projekt azért is különösen izgalmas, mert a mesterséges intelligenciával kiegészített technológia lehetőséget ad arra, hogy a Balatonban történő változásokat még idejében felismerjék és beavatkozzanak, mielőtt a kékalga ismét hatással lenne az ivóvízre vagy a tó vízminőségére. A kutatás továbbra is folyamatban van, de az első eredmények biztatóak. 

Az új mérési módszer jelentősen javíthat a Balaton vízminőségének védelmén, és hosszú távon megelőzhetőek az algavirágzásból adódó problémák.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet további fejlesztéseket is tervez ezen a területen, és remélik, hogy az algoritmus nemcsak a Balaton, hanem más hasonló tavak számára is hasznos lehet. A kutatás célja, hogy megmaradjon a tó tisztasága, a víz ne csak szép, hanem egészséges és fogyasztható is maradjon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában