Vármegyénk időjárása

2 órája

Nyugodt, őszi, napsütéses időre készülhetünk

Hétfőn kora reggel még élénk, majd gyengülő északnyugati szél fúj. Napközben már gyenge vagy mérsékelt légmozgás lesz jellemző.

Klein Péter Nándor

A napsütést időről-időre mérsékelt felhősödések zavarhatják meg. Csapadéktól nem kell tartani. A hideg hajnali órákat, az évszakos átlagnak megfelelő hőmérsékletű, enyhébb nappali időszak követi. Éjszaka folytatódik a nyugodt idő, változóan csillagfényes és mérsékelten felhős égbolttal. Az északnyugati határvidéken kis eséllyel előfordulhat rövid záporeső. Itt-ott átmenetileg felélénkülhet, de jellemzően gyenge marad az északnyugati légmozgás. A szélcsendes, szélvédett helyeken hajnalra párásság, foltokban köd képződhet, melyben kisebb szitálás is kialakulhat. Meglehetősen hideg lesz a reggel.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
hétfő reggel 9,
hétfő délután 17,
kedd reggel 8 fok körül alakul.

A hazánk fölött áthaladó hidegfront már eltávolodott, hatása egyre gyengül. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. (forrás: met.hu)

A legvalószínűbb folytatás: 

  • Kedden a hideg, sokfelé párás, foltokban ködös reggel követően változóan napos-fátyolfelhős-szűrt napsütéses, átlagos hőmérsékletű, nyugodt időre van kilátás. Gyenge vagy mérsékelt erősségű, É-ias légmozgás várható.
  • Szerdán és csütörtökön DK-i irányúra forduló légmozgás mellett előreláthatólag folytatódik a jelentős változásoktól mentes, nyugodt, őszi időjárás hideg hajnalokkal, enyhe délutánokkal és változóan napos-felhős-fátyol idővel. A déli országrészben várható a magasabb hőmérséklet. Eső általában nem hullik, de a hajnalonként kialakuló ködfelhőzetből itt-ott szitálás előfordulhat.
  • Pénteken - növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de a nyugati országrészt elérheti egy csapadékmező, így ott borongósabb idő, szórványos esők körvonalazódnak. A középső és keleti térségben ekkor is valószínűbb a fátyolfelhős, szűrt napsütéses, őszi idő. Marad a DK-i áramlás.
  • Szombatra egyelőre változóan felhős-napos, őszi idő körvonalazódik DK-i légmozgással és átlagos októberi hőmérséklettel.
    (forrás: eumet.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában