Vihar

2024.06.27. 11:33

A vihar után sínekre dőlt fák akadályozták a forgalmat

A vihar söpört végig szerda éjszaka Somogyban, a tűzoltók összesen 23 segélykérő hívást kaptak. A hirtelen, nagy mennyiségben lehullott csapadék és az erős szél kárt okoztak Fonyód, Pusztakovácsi és Öreglak térségében is.

Harsányi Miklós

Fotó: Szinek Angi

– A tűzoltóknak nyolc esetben az úttestet kellett megtisztítaniuk a kidőlt fáktól – tájékoztatott csütörtökön a somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság. – Berzence és Nagyatád külterületén, Tikosnál, Főnyed és Szegerdő között, Pusztakovácsinál és Szentgáloskérnél is a közúti közlekedést akadályozta egy-egy útra borult fa.

Az önkéntes és az önkormányzati tűzoltókon kívül a hivatásos egységek is dolgoztak a károk felszámolásán. Babócsa és Vízvár között, Lengyeltótinál, Kaposvár és Kaposfüred között továbbá Heresznyénél a vasúti sínekre dőlt fa állt a vonatok útjában. Az egyik fonyódi Fő utcai családi ház udvarán ketté tört egy diófa, ami rádőlt az épületre és megbontotta a tetőt. A marcali és a helyi tűzoltók visszadarabolták a fát, majd sikerült a lesodort cserepeket helyretenniük, így megakadályozták az épület leázását. Kilenc esetben – főleg a Balatonnál – a nagy mennyiségben felgyülemlett esővíz miatt kérték a tűzoltók segítségét. Öreglakon egy garázsba folyt a csapadék, amit a tűzoltók szivattyúval távolítottak el. Puskás Péter, a Somogy Temetkezési Kft ügyvezetője azt mondta: a marcali temetőben egy fa kettéhasadt,  amit cég dolgozói csütörtökön távolítottak el. Kár nem keletkezett.

– Sok esővel kevés jég hullott, ami a napraforgót és a kukoricát érte, de szerencsére nem okozott bajt – mondta Nagy György, az igali Igal-Agro Kft. ügyvezetője.  – Csütörtök reggelig 38 milliméter csapadékot mértünk, az Igaltól északra fekvő táblán arattuk volna a búzát, ám a felázott, sáros területen legalább két napig nem tudunk dolgozni. Ha az időjárás engedi, talán szombaton folytatjuk a betakarítást, bőven van munka, 250 hektáron vágjuk a gabonát. 

 

Lefújták az aratást

 

Hetes térségében villámlott, dörgött, de viszonylag kevés csapadék esett. Endre István, a Vikár Béla szövetkezet elnöke szerint ahhoz viszont annyira átnedvesedett a búza és a repce, hogy átmenetileg abba hagyták az aratást. Szentgáloskérnél is felfüggesztették az aratást. Hársházi Péter gazdálkodó azt mondta: a földeken minimum két napig nem dolgoznak a 300 hektárból eddig 120 hektáron aratták le a búzát.  

 

Fotó: Szinek Angi fb


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában