Vízbefulladás

2024.08.06. 12:45

A szemtanú hiányolta a vízimentőt, a fenntartó szerint ott volt

A rendőrség is megerősítette, hogy július 27-én vízbe fulladt egy 26 éves férfi a balatonlellei Napfény strandon, miközben barátnőjét igyekezett megmenteni. Megszólalt egy szemtanú, aki elmondta: még így, egy hét eltelte után is a hatása alatt vannak a történteknek, és soha nem fürdőznek már olyan felszabadultan, mint azelőtt.

Kovács Gábor László

Fotóillusztráció

Fotó: Knap Zoltán

Aznap este egy négytagú családként, az orvos feleségével és két kisfiukkal strandoltak Lellén. Este hét óra körül a strand még nyitva volt, és kellemes, meleg, szélcsendes naplemente volt, többen fürdőztek a jó időben. A család a part mellett a gyerekekkel a sekély vízben éppen kifelé készülődött, amikor segélykiáltásokat hallottak a tó belseje felől. 

– Jöjjön már valaki! Baj van! – kiáltották onnan.

Az orvos feleségét arra irányította, ahol látták, hogy fiatal, erős férfiak hoznak ki gumicsónakban valakit.

Mivel a háziorvos felesége évekig mentőorvosként dolgozott, így a parton azonnal el tudta kezdeni a szakszerű életmentést mellkasi nyomásokkal és szájon át történő befújással. Sajnos nagyon sok víz ment a fiatal férfi tüdejébe, így az eredmény kérdéses volt.

– Közben a barátnője rettegve szorított érte – emlékezett Bálint. – Az újraélesztésben részt vett még egy ápolónő és egy tűzoltó vendég is. Akik kimentették őket, elmondták, hogy a fiatal pár olyan mély vízbe ment be úszni, ahol nem ért le a lábuk. Ott a lány bajba jutott, fuldokolni kezdett, a barátja pedig a segítségére sietett és kihúzta a mély vízből, ugyanakkor a mentés közben nagy mennyiségű vizet nyelt a tüdejére. Ennek ellenére a férfi még eszméleténél volt, mikor hozzájuk ért három jó erőben lévő, fiatal, strandvendég, még beszélt hozzájuk. Egy úszógumira tették és kivitték őket, közben a férfi elájult a tüdőre ment sok víz miatt, és így kezdte meg az újjáélesztést a feleségem. 

A mentők 10 perc alatt kiértek, és negyven percig küzdöttek, de sajnos nem sikerült a férfi életét megmenteni

– Amikor a barátnője hangosan felsírt, hogy az ő életét megmentő barátja meghalt, az volt a legborzalmasabb, és azt sajnos, az egyébként sokkal távolabb álló gyerekeink is hallották – emlékezett a szemtanú. – Emiatt még napokkal később is nehezen tudott elaludni a nagyobbik fiam, mert még éjfélkor is azt a hangot hallotta, és volt, hogy felriadt rá az éjszaka közepén.

A történtek miatt a siófoki vízi rendőrséghez és a somogyi katasztrófavédelemhez fordult, mert az volt a benyomása, hogy a strandon az említett időpontban a parton vízimentők nem tartózkodtak, így a mentésben sem tudtak részt venni, továbbá az, hogy a mentőcsónak személyzet nélkül volt kikötve a parton, ahelyett, hogy a lassú mélyülés miatt messze lévő bójasoron, a mély vízben horgonyzott volna személyzettel. Szerinte ha a bójáknál vízimentővel lett volna a mentőcsónak, akkor valószínűleg elkerülhető lett volna a tragédia. Amikor már a parton javában folyt a mentés, akkor előkerült több fehér pólós vízimentő, tette hozzá. Bálint az állítja, hogy levele másnapján a balatonlellei Napfény Strand technikai okok miatt zárva tartott, úgy véli, hogy ekkor átfogó biztonsági vizsgálatot tartott a rendőrség és a katasztrófavédelem.

Felhívtuk a Napfény strandot, de ott azt mondták, hogy kérdéseinket az üzemeltetőnek és a fenntartónak tegyük fel, ehhez küldenek telefonszámot sms-ben, de nem tették meg. Megkerestük Balatonlelle polgármesterét, aki elmondta, hogy valóban vizsgálódtak az eset után a hatóságok, de semmi szabálytalanságot nem találtak. Szerződésük van vízimentőkkel, mind a fizetős strand, mind a szabadstrand területén, enélkül nem engedélyeznék a strand kinyitását. Ebben az esetben nyolc óra előtt tíz perccel történt a tragédia, amikor már kevesen voltak a strandon, és a vízimentő hazafelé készülődött, mert nyolckor lejárt a munkaideje. Ott volt a helyszínen, és részt vett a mentésben, bár tény, hogy nem ő húzta partra a szerencsétlenül járt fiatal férfit.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában