Statisztika

2024.08.21. 16:53

Közúti balesetnél és viharkároknál is segítettek a hétvégén a tűzoltók

A somogyi tűzoltókat a hosszú hétvégén csaknem százszor riasztották. A katasztrófavédelem szerdán közölte: zömében a viharos időjárás miatt kérték az egységek segítségét kidőlt fák és leszakadt faágak eltávolításához.

Harsányi Miklós

- Összeütközött pénteken  egy személygépkocsi és egy kisteherautó Balatonújlak közelében, a 68-as főút 94-es kilométerszelvényénél - tájékoztatott a somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság. -  A személygépkocsi árokba csapódott és felborult, a marcali hivatásos tűzoltók áramtalanították, majd kerekeire állították a járművet. Az autó sofőrjét az egységek kiérkezése előtt, egy szabadnapos tűzoltó segítette ki a kocsiból.

Szombaton egy fürdőszobai szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a tűzoltókat a barcsi Köztársaság utcába. A lakók a jelzésre azonnal elhagyták a lakást és értesítették a város hivatásos tűzoltóit, akik méréseket végeztek és kimutatták a mérgező gázt az ingatlan levegőjében.

- Nagyon fontos, hogy a rendszeres szellőztetés nem elegendő azokban a lakásokban, ahol nyílt égésterű berendezések működnek, vagyis a szoba levegőjét használják az égéshez - hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem. - Ráadásul az újonnan beszerelt, jól szigetelő nyílászárók légáteresztő képessége minimális. Ha más módon nem biztosított a levegő utánpótlása, akkor a tüzelőberendezés gyorsan elhasználja az égéshez a helyiség oxigénjét, és vákuum keletkezik. Így a levegő-utánpótlás hiánya miatt a kémény – bármennyire megfelelő műszaki állapotú – nem képes az égésterméket elvezetni, akár az áramlás iránya is megfordulhat. Így a szén-monoxid halálos mennyiségben való megjelenése csak idő kérdése. A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető a fűtőberendezések, kémények rendszeres karbantartásával, ellenőrzésével valamint szén-monoxid-érzékelő felszerelésével.

Vasárnap este kigyulladt egy családi ház a somogyaracsi Fő utcában. A mintegy hatvan négyzetméter alapterületű ingatlan belseje és tetőszerkezete égett. A barcsi  tűzoltók két vízsugárral eloltották a lángokat, majd hőkamerával átvizsgálták az épületet, de további izzó gócokat már nem találtak. A ház lakhatatlanná vált, a lakója ideiglenesen rokonokhoz költözött.

Elsősorban Somogy észak-keleti részén, a Tabi Járásban okozott károkat a vasárnap esti vihar. A siófoki hivatásos, a tabi önkormányzati és a törökkoppányi önkéntes tűzoltók utakra, villanyvezetékekre dőlt fákat távolítottak el.

Kedden Nagyatádon, Mikén és Szőcsénypuszta külterületén útra, Marcaliban pedig villanyvezetékre és két épületre is fa dőlt. Valamennyi helyszínen szükség volt a tűzoltók munkájára, akik motorfűrész segítségével kivágták a kidőlt fákat, leszakadt faágakat és megszüntették a veszélyt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában