Futóbicikli

2022.09.21. 06:58

Kétszer állt dobogóra Deák Réka a nemzetközi versenyen

Címkék#somogy

A kaposvári Atlétika Club versenyzője futóbiciklijével sérült sportolóknak szervezett, három ország részvételével zajlott megmérettetésen vett részt.

Góz Lilla

Az esős, szeles időjárás nem kedvezett a bemelegítésnek, ennek ellenére minden előfutamát megnyerte Deák Réka Lengyelországban. Rzeszów városában száz versenyző állt rajthoz. A lengyel, litván sportolók mellett három magyar fiatal futóbiciklijével érkezett a versenyre. – Három napot voltunk kint és nagyon örültem, hogy hatvan méteren második, száz méteren hatodik, négyszáz méteren harmadik lettem – mondta el a Kaposvári Atlétika Club versenyzője.

– Próbálgatjuk, hogy Rékának melyik táv a legjobb – mondta el Völgyi Rita, Réka édesanyja. – Legutóbb nyolcszáz méteren lett első, most pedig a rövidebb távon szerepelt sikeresebben. 
Réka mindössze pár évvel ezelőtt ismerkedett meg a kifejezetten idegrendszeri sérülteknek kifejlesztett speciális futóbiciklivel és amilyen távon csak rajthoz állt, abban a világ tíz legjobbja között végzett. Völgyi Rita szerint az elmúlt években egyre több lehetőségük van a mozgáskorlátozottaknak sportolni Lengyelországban. – A felkészülés mellett jut ideje Rékának hobbijára is – mondta. – Lovagol, horgászik, a hétvégén egy női horgászversenyen vett részt a Gyertyános-völgyben.

Portugália következik novemberben

Júliusban első helyezéssel tért haza a kaposvári Deák Réka egy dániai világversenyről. Futóbiciklijével nyolcszáz méteren a leggyorsabb volt, így ezt a számot aranyéremmel a nyakában zárta a 25. Frame Running Kupán. A sportágat egyébként Dániában 1991-ben fejlesztették ki mozgássérült sportolók számára. Innen jutott el a világ számos országába, s tervezik felvenni a paralimpiai sportágak közé 2028-ban. Novemberben újra rajthoz áll Deák Réka az International Wheelchair & Amputee Sports (IWAS) Világjátékokon Portugáliában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában