Fotók

2022.10.16. 16:51

A rákszűrés fontosságára hívták fel a figyelmet Nagyatádon

Már hagyomány, hogy minden évben rózsaszín szalagos és lufis sétát tesznek a nagyatádi Rákellenes Liga tagjai és szimpatizánsai.

Györke József

Zslebics Edit főszervező elmondta, mindig motorosok felvezetésével indulnak el a parkban lévő zenepavilontól a város központjába, a városi sportcsarnok előtti téren aztán kibökték a lufikat, jelezve ezzel, jelképesen miként távozik a betegség az emberi szervezetből. 

Rozványi Balázs, a Liga országos elnöke elmondta, a szűréseken általában az érintett korosztály 40 százaléka vett részt korábban, a Covid miatt ez az arány azonban 2020-ra 20-25 százalékra csökkent. – Pedig az időben észlelt daganatos elváltozás kezelhető, akár gyógyítható i – mondta.  – Az utóbbi időben mind több azoknak a száma, akiknél sajnos későn derült ki, hogy előrehaladott állapotban van a daganatos elváltozás. A jelenlegi adatok alapján tíz éves periódust vizsgálva nagyjából 15 százalékosra tehető a kezelés utáni kiújulás.

 

A sétát követően a szakképző iskola aulájában Pécsi Balázs onkológus főorvos tartott előadást A Covid hatása a daganatos betegek kezelési lehetőségeire” címmel. A szakképző iskola diákjai és oktatói verses-dalos műsora színesítette a programot, mely vendéglátással zárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában