Sonline.hu podcast

2023.06.17. 15:31

Programoz és csirkét nevel a tanulmányi versenyt nyerő toldis diák

Ha matematikaverseny, akkor legalább egy dobogós hely. Ha informatika, akkor megnyeri. Mészáros Réka, a kaposvári Toldi Tagiskola végzőse kiemelkedően sokoldalú. Bármilyen tanulmányi versenyen elindul, az a minimum, hogy a dobogón végez. Legutóbb egy országos informatikaversenyen remekelt.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Még manapság sem mindennapos, hogy egy kék szemű, hosszú hajú, dekoratív hölgy otthonosan mozogjon az informatika és a matematika világában. A nyolcadikos Mészáros Réka legutóbb a Nemzetközi Mozaik Tanulmányi Verseny országos informatikai fordulóját nyerte meg. A többfordulós verseny októbertől online formában zajlott és havonta hat-nyolc feladatot kellett megoldani. Tavasszal Pécsen tartották az országos fordulót. – Volt egy programozós része, amit fejben kellett megoldani. Nem lehetett próbálgatni gépen, ez a feladat volt a legnehezebb – mondta Réka, aki egészen kiskorától informatikusnak készül. 

– A nővéremet kísértem el egyszer arra a budapesti pályaválasztási kiállításra, amelyen megismerkedtem a robotikával. Azóta érdekel a programozás. Hat-hét évesen döntöttem el, hogy informatikus leszek – mondta. 

Ma már otthon is szokott robotokat összeállítani. Kedvence a programozás, ez nem maradhat ki a heti tevékenységei közül. Réka kimagaslóan jól teljesített a központi felvételi vizsgán. Első helyen az informatikaszakot jelölte meg továbbtanulása irányaként. 

– A felvételi eredményeim alapján rábeszéltek, hogy inkább menjek matematikára. Egy hétvégém volt eldönteni, hogy melyiket szeretném. Rám bízták a döntést, a matek mellett tettem le a voksomat, így a Táncsics-gimnáziumban ezen a szakon folytatom majd ősszel a tanulmányaimat, de tiszteletbeli infós leszek. Lesz lehetőségem továbbra is az informatikai tudásomat fejleszteni – mosolygott a nyolcadikos lány, aki rangos matematikaversenyeken is komoly helyezéseket ért el. A matek és az informatika világa azonban nem ejtette teljesen rabul. Jut hely a szívében a rajzolásnak is. 
– A programozás, vagy egy matekfeladat után jólesik valamit alkotni. A grafitceruzát kedvelem leginkább, tetszik a fekete-fehér letisztultsága. Már van lehetőségem digitálisan is rajzolni. A virágok és az állatok a kedvenc témáim. 

Réka nemcsak papíron, hanem a valóságban, otthonában is szívesen foglalkozik állatokkal. Különleges kedvenceket tart. 
– Csirkéink vannak. Törpe chocinókat tartok. Az egész testük tollas, még a lábuk is és nagyon szelídek. Mindenkit nem kedvelnek, de engem igen, gyakran rám repülnek, különleges kapcsolat van közöttünk. 25–30 van belőlük. A pincében laknak, de délutánonként felügyelet mellett kiengedjük a kertbe őket – mondta a nyolcadikos diáklány, aki inkább eladja a csirkéket, de nem szeretné otthon serpenyőben látni kedvenceit. 

Amennyire sokoldalú, legalább annyira segítőkész is

Rékát szerénynek, rugalmasnak, sokoldalúnak és segítőkésznek ismerik a tanárok és a diákok. – Bármilyen versenyen szívesen elindul, tavaly a rendőrség által szervezett bűnmegelőzési versenyen a területi második helyezett csapat kapitánya volt. Ha elmegyünk egy osztálykirándulásra, elsőként áll be a konyhapult mögé, és a többieknek segít, akár a vacsorát is elkészíti. A 39 toldis évem alatt kevés hasonlóan kiemelkedő tanítványom volt – mondta róla Bárány Jutka, az osztályfőnöke. 

– Rékával nagyon sok versenyre készültünk együtt. Osztálytársai közül sokan járnak matematikaversenyre, mindig kérdezik, hogy Réka is jön-e. Ha csapatversenyre mennek, Réka képviseli a hölgyeket, a többi csapattag fiú – mondta Nagy Zoltánné, Réka matematika–kémia tanára. A „mumustantárgyak” tanáraként igyekszik többféleképpen elmagyarázni, ha a diákok valamit nem értenek, ám ha kifogy az ötletekből, Rékát kéri meg, hogy segítsen nekik a diákok nyelvén megérteni a matekot. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában