Az orosz ember is békét remél

2023.08.21. 08:52

Fehéroroszországba kapott meghívást egy kaposvári középiskolás

Fehéroroszországba utazhatott nemrég egy kaposvári fiatal, a magyar–orosz kulturális kapcsolatoknak köszönhetően Beloruszban egy nemzetközi találkozón vehetett részt. Lapunknak azt mondta: barátságosan és vendégszeretően fogadták, és arra jött rá, hogy ők is ugyanúgy ellenzik a háborút, mint bármely más nép.

Kovács Gábor László

A kaposvári Székely Áron azt mondta: büszke rá, hogy Fehéroroszországban egész Magyarországot képviselte. – A Moszkvai Orosz Fiatal Honfitársak Háza szervezte a rendezvényt, ötven résztvevő érkezett 15 országból egy Minszk melletti kistelepülésre, Logojszkba – mondta. – Érkeztek Kazahsztánból, Tunéziából, Szerbiából és más országokból is. 

Az üzleti életről, az érzelmi intelligenciáról, a retorikáról, az önfejlesztő képességekről hallgattak előadásokat neves orosz előadóktól. Elképzelt szituációkat játszottak el, például azt, hogy a fiatalok hogyan építenének fel egy városnapi ünnepséget. Sportos feladatok mellett városnézésre is maradt idő, meglátogattak egy pravoszláv templomot. Az ötnapos program végén minden fiatal oklevelet kapott a moszkvai fiatalok szövetségének elnökétől. 

– A harcok miatt a repülőgépünk csak óriási kerülővel ért Minszkbe, odafelé Isztambulon, visszafelé Dubajon keresztül utaztunk – mondta a 18 éves fiú. – A reptéren fogadtak bennünket, a szállásunk pedig egy síparadicsomban volt. Ötcsillagos ellátást biztosítottak nekünk, és mindenki nagyon vendégszerető, közvetlen volt. Én otthon éreztem magam, sok hasonlóságot találtam a két nép között. 
Áron még középiskolás, de az orosz kultúrával egyre behatóbban foglalkozik. A művészeti projektek érdeklik igazán, decemberben egy divattervezői kiállítás nyílik Moszkvában, ennek az anyagát segít összeállítani. Jövőre Szocsiba készül, a világ fiataljainak fesztiváljára, ahová valószínűleg Putyin elnök is ellátogat. 

Székely Áron hangsúlyozta, hogy kizárólag politikamentes programokban vett részt, és hozzátette: lehet utálni az oroszt és a beloruszt, de figyelembe kell venni, hogy az emberek ott ugyanúgy a háború áldozatai és elszenvedői, mint az ukránok. 

Székely Áron elmondta: az orosz nyelven át közelítette és szerette meg az orosz kultúrát. A 18 éves fiú korábban sok nyelv tanulásába belekóstolt, de az orosz „ jött be neki.” A Munkácsy Mihály Gimnáziumban tanul, kéttannyelvű oktatásban, és az iskolában a francia nyelvet is igyekszik elsajátítani. 

Folyékonyan beszéli a nyelvet 

A kaposvári középiskolástól azt is megtudtuk, hogy a nyelvtanuláshoz jó tanára van Gokieli Szvetlána személyében, aki az Orosz Hagyományőrzők Kaposvári Egyesületénél tevékenykedik, ahol Áron is igyekszik bekapcsolódni a kulturális munkába. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában